Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира кампанията "Научните чудеса на България"

Маргарита Попова: Науката да влезе в правенето на политики

Снимка: БГНЕС

Създаване на Агенция за управление на науката и иновациите, както и центрове за върхови постижения и компетентност, предложиха участници в дискусия по повод старта на кампанията "Научните чудеса на България". Науката да влезе в правенето на политики, призова вицепрезидентът Маргарита Попова:

Ако тази наука не влезе в правенето на политики и ако ние политиците не правим всеки ден и всеки час политики, основани на знание, и науката няма да стигне до обществото, и обществото хаир няма види от нас.

Организатори на кампанията "Научните чудеса на България" са Българската академия на науките и вестник "Стандарт". Славка Бозукова, главен редактор на изданието:

Държавата никога не е имала, поне в последните десетилетия, приоритет за поощряване на науката и винаги, когато е ставало дума за рязане на бюджет, парите за науката са били едно от първите пера. Това ни провокира, заедно с академик Воденичаров, да сложим начало на кампанията "Научните чудеса на България". 

Целта на кампанията е да бъдат откроени 10-те най-велики български научни достижения на всички времена. Първенството си оспорват над 50 научни открития.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!