Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарна комисия ще гласува правилата за избор на управител на БНБ

Снимка: БГНЕС

Процедурните правила за избор на управител на БНБ ще бъдат гласувани от бюджетната комисия в парламента. Засега официално има номиниран само един кандидат. Това е Димитър Радев, който от дълги години работи в Международния валутен фонд.

След като официално обявиха, че намират за най-подходяща кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ, управляващите от ГЕРБ организираха представянето му пред всички парламентарни групи. От коментарите на всички е ясно, че признават дългия опит на Радев в Международния валутен фонд и високата му квалификация. Част от политическите сили обаче обърнаха внимание, че Радев се е занимавал повече с макроикономика и финанси в частта им за писане на бюджети, а не толкова с банково дело. 

Затова някои категорично настояват изборът на управител на БНБ да стане след конкурс. Други очакват да видят дали ще има още номинации, преди да дадат окончателното си становище за кандидатурата на Радев. Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов заявиха в свои коментари, че очакват Радев да получи пълна политическа подкрепа. Гуверньорът на БНБ Иван Искров определи кандидатурата като "подходяща", но не отговори еднозначно на въпроса дали ще си подаде оставката от поста при евентуалния избор на Радев веднага, или ще изчака изтичането на мандата си през октомври. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!