Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мълчалив протест заради Ники се проведе във Враца

Снимка: Жоро Александров

Близки и приятели на семейството на починалия преди 2 години Николай Димитров проведоха мълчалив протест пред Съдебната палата във Враца. Проявата започна 30 минути преди да бъде даден ход на съдебното заседание, на което се очаква да бъдат прочетени присъдите на тримата обвиняеми за жестокия побой над 16-годишното момче – Иван Каменов, Калин Димитров и Ивайло Иванов. Този път начело на протеста застанаха членове на Българския лекарски съюз, начело с председателя на регионалната структура д-р Росен Айков:

"Тук сме всички колеги, които ги виждате, като бащи и като майки."

Останалите мъже и жени пред съдебната палата повториха какво очакват от съдебната система:

"Защото търсиме справедливост, най-малкото, с което можем да помогнем на родителите на Ники в тяхната скръб."

Пред съда днес имаше и майки с колички и бебета в тях, които също се обявиха за справедливи присъди. Майката на починалия Николай Димитров– Нонка Лилова, не пожела да говори пред дошлите на мълчаливия протест журналисти. Тя направи това чрез обръщение в социалните мрежи:

Снимка"Сине мой, рожбо моя, дали ще има справедливост за убийството ти? Дали тези нечовешки същества ще горят до края на живота си за това, което ти причиниха? Дали поне за миг уродливите им мозъци могат да преценят какво са ти сторили? Не вярвам... Ти не си първият, но ако не бъдат осъдени до живот... няма да си последният. Много, много отдавна тези и други като тях трябваше да са в затвора. Покровителите им трябва да платят за извършеното наравно с тях. Но няма как - те са силни нощем, те са силни на тъмно, неуязвими са. Семейството ни живееше честно, почтено, но... това не бе достатъчно за да живеем спокойно... Не сме ги познавали, не сме ги канили в живота си, в него нямаше място за такива... но ето унищожиха ни. Злото победи. Трябва да получат присъда за убийството на едно цяло семейство, а не само за убийството на Ники. Убийци на дете, убийци на бъдеще, убийци на мечти! Няма присъда, която да изкупи това, което извършихте!"

Без излишни обещания в съдебната зала влезе и адвокат Григор Вълков, който е нает от близките на Николай Димитров:

Снимка"Стъпваме вече в пледоарията и да се постави края на първата инстанция. И естествено оставаме с очакването, а такова ще бъде, за една справедлива и правилна присъда... Максимално тежко и справедливо (наказание- бел. ред.)."

Припомням, че 16-годишният Николай Димитров издъхна през есента на 2013 година, вследствие на жесток побой пред нощен бар "Бирхале" във Враца. Като извършители на деянието прокуратурата привлече трима охранители в заведението: Иван Каменов, Калин Димитров и Ивайло Ангелов. Предварителните очаквания са, че днес или в петък съдия Петя Вълчева ще произнесе присъдата по делото на първа инстанция.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00