Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаби резултати от матурите и във Врачанско

Снимка: Радио ВИДИН

Седмокласниците са се представили зле на външното оценяване, а слабите оценки във Врачанска област са 34%, което преведено от езика на статистиката означава, че на всеки три оценки, една е била "Слаб 2". Това отчете началникът на Регионалния инспекторат по образование (РИО) в града под Околчица Галина Евденова:

"От явилите се на изпита по математика 1 502-ама, 503 са били двойките. Миналата година по същия предмет е имало 431 слаби оценки, но тогава на изпита са се явили с около 100 седмокласници по-малко. Това прави близо 34% слаби оценки…

По български език и литература двойки са получили 217 деца, което прави 14.42% от общия брой явили се на изпита седмокласници."


Според експертите от РИО една от възможните причини за ниските резултати тази година е, че тестовете по математика са изготвени по система, която не е застъпена във всички училища. Подчинените на Галина Евденова вече са започнали анализ на постигнатите резултати. Първите изводи са, че "учениците не могат да се справят с практически задачи по математика… От участвалите във външното оценяване 49 училища на територията на Врачанска област, само в 8 няма двойка, а в 10 от тях – слабите оценки са повече от 50%."

Мнението на експертите е, че слабите оценки са резултат от един процес, в който личи и ясното абдикиране на родителите от възпитанието и обучението на децата.

Само 8 са отличниците при външно оценяване по математика, а по български език и литература са 30, като и в двата случая няма нито една пълна шестица. Тройкаджиите по български език и литература са 297, четворките са 590, а с петици са 371 ученици. Тройкаджиите на матурата по математика са 528, учениците с четворка са 375, а с петица - 88.

Скъсаните на изпитите няма да могат да кандидатстват в гимназиите със специализирани паралелки след VII клас, а оценката от външното оценяване се приема за входен изпит и е основна балообразуваща оценка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00