Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин беше обвинен за борсова измама в САЩ

Комисията по ценни книжа и фондови борси на Съединените щати обвини българин в манипулация на борсата. От там замразиха извънредно сметките на два ъкаунта, държани от лица или фирми, които се смята, че са свързани със схеми за манипулиране цените на акциите на няколко компании.

По време на разследването е било проследено смятащо се за фалшиво търговско предложение за покупка на всички акции на известна козметична компания, което е довело до покачване цената на акциите й. Разследването е стигнало до ай пи адрес в България и по-конкретно до 37-годишния Недко Недев, притежател на една от запорираните сметки.

Надзорният орган приема, че с действията си Недев е спечелил около 5 хиляди долара от продажбата на акциите си в козметичната компания след покачване цената следствие на фалшивото търговско предложение.

Компаниите Стратиджик Капитал Партнър Мъстър и Стратиджик Уелт Инвестмънтс също са със запорирани сметки по същите обвинения, както и Пи Ти Джи Капитал Партнърс, които се смята, че са отправили фалшивата оферта. За установяване на нарушенията комисията по ценни книжа и фондови борси е използвала анализ на паралелната търговия при и проследяване на прокси сървъри.

Разследването продължава. За БНР от Комисията уточниха, че не може да коментират разследване, което все още е в ход, но казаха, че за момента не е известен адвокатът, който ще представлява Недев. Пред органите на реда сега предстои трудната задача да докажат, че предложенията за продажба са били фалшиви.

Искът настоява за изземване на спечелените суми, както и налагане на глоба

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!