Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със светлинно шоу и пеещи фонтани откриха новия парк във Враца

4
Снимка: Жоро Александров
Няколко хиляди души се събраха в петък /на 5 юни/ вечерта, за да участват в откриването на новия парк в ж.к. "Дъбника" във Враца. Церемонията беше на открита сцена и построени амфитеатрални трибуни, но тъй като пространството се оказа недостатъчно да поеме дошлите гости, зрителите гледаха неповторимото изживяване и от целия парк.

Кметът на Враца инж. Николай Иванов заяви при откриването:

"Това е една наистина специална вечер, защото от този момент това прекрасно място е ваше. Нека да идваме тук с настроение, да го ползваме със здраве, да му се радваме, но и  да го пазим. Искам да благодаря на хората, които го построиха  - на архитект Веселин Рангелов - проектантът на парка, на инж. Георги Петров, който изпълняваше строителния надзор, на златните ръце на врачанските строители... Искам да благодаря и на екипа от Община Враца, който изстрада този проект - инж. Красимира Георгиева, Теодора Иванова, инж. Емилия Беличовска, Ирена Статкова, Валя Христова и Полина Кръстева. Благодаря ви! Преди четири месеца на един хубав празник един сърдит малчуган ми се скара, че тук вече не може да преминава по своята пътечка. Всички си спомняме какво място беше това. Сега вече има много пътечки и дано те са пътечки към добротата. И вече е време все по-често да казваме: "Аз обичам града си!" и "Аз обичам Враца!". Честито и благодаря, че сте тук!"


СнимкаПразничният концерт започна с изпълнение на балет "Вива", а след тях се появиха трио "Тенорите", танцьорите от клуба по спортни танци "Харизма", дуетът "Червено и черно", както и квартет "Интро". Празничният концерт продължи повече от 2 часа, а кулминацията му бяха пеещите фонтани, като водното им шоу беше съпроводено със светлинни ефекти. Празникът завърши с пищна заря, чиито огнени хризантеми покриха небето над парка. Накрая всички станаха на крака и запяха заедно "Моя страна, моя България".

Новият парк в ж.к. "Дъбника" е уникален. Той е изграден по проекта "Враца - привлекателно място за живеене" и е на стойност 3 606 347 лева. Собственият принос на Община Враца е над 1 400 000 лева. В парка са изградени нови пешеходни алеи, открита амфитеатрална сцена с оборудвани гримьорни, репетиционна зала, тоалетни и кафе сладкарница. Обособени за множество зелени площи, в които са засадени над 3 000 дървета, а също храсти и цветя. Предвидена е възможност за изложби на открито. Помислено е и за най-малките врачани с изграждането на детски площадки за различни възрастови групи, както и фитнес на открито. Има зона за разходка на домашни любимци с необходимото оборудване. В парка е обособен паркинг за автомобили с 68 паркоместа. За цялата територия е осигурено осветление и видеонаблюдение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00