Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С панаир на нациите завърши международната младежка среща в Белоградчишко

Снимка: Иванка Петрова

С панаир на нациите завърши осемдневната младежка среща в белоградчишкото село Стакевци. Всяка от петте групи бе подготвила кратка презентация, с която представи най-любопитните и известни места от своята държава. Паралелно с това бяха подредени и маси с типични кулинарни произведения за всяка от държавите участнички. Много настроение създадоха представителите на Румъния, които представиха типичните за всяка област национални носии и научиха своите приятели на някои традиционни танци.

През осемте дни представителите на България, Хърватия, Румъния, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Унгария и Испания обърнаха внимание на истински световни примери и добри практики, които да допринесат за личностното Снимкаразвитие и местната икономика. Участниците участваха съвместно в различни работилници, упражнения, дебати, ролеви игри, симулации и дейности на открито. 

След срещата се очаква да бъде поставено началото на успешни предприемачески начинания от участниците. Заедно те биха могли да създадат международна мрежа, която да подсилва и подкрепя младежкото предприемачество, като ефективен инструмент за справяне с младежката безработица и социална изолация в селските райони.

Вижте още

Лек спад на безработните в Северозапада през последния летен месец

Равнището на регистрираната безработица през месец август на територията на областите Видин, Враца и Монтана е 10.5%, сочат данните на Регионалната служба по заетостта в Монтана. Спадът на годишна база е с 2.8 процентни пункта – от 13.3% през август 2020 г., а намалението спрямо предходния месец е с 0.2 процентни пункта.  Регистрираните..

публикувано на 27.09.21 в 17:01

Лом отбелязва 165 години читалище и театър

С богата културна програма Народно читалище "Постоянство 1856" и местната общинска управа тържествено ще отбележат 165 години от създаването на читалището и театъра в Лом. Проявите започват на 27 септември 2021 г., понеделник, с поднасяне на венци и цветя на паметника на Кръстьо Пишурка от 11:00 часа. Кръгла маса на тема: "Известно и неизвестно за..

обновено на 27.09.21 в 15:45

Започва масово тестване за коронавирус във врачанския театър

Започва масово тестване за коронавирус във врачанския театър. Поводът за проверката на актьори и помощен персонал е предстоящия национален фестивал на малките театрални форми, които се очаква да бъде открит в петък, на 1 октомври. От Регионалната здравна инспекция потвърдиха, че правенето на PCR-тестове в ДКТ – Враца е превантивно, но и е..

публикувано на 27.09.21 в 14:42
Kрепостта - Кастра Мартис, гр.Кула

В Кула представиха кампанията за популяризиране на общината

В Световения ден на туризма движение "Северозапазване " представи кампанията си по популяризирането на Община Кула. През месец юли движението стартира снимки с дрон на десетки културно исторически обекти от община Кула, направени бяха клипове на крепостта "Кастра Мартис", църквата "Рождество Богородично" в село Големаново, етнографската къща в..

публикувано на 27.09.21 в 14:27

Монтана продължава сътрудничеството си с Алпиняно /Италия/ и Фонтен /Франция/

Алпиняно /Италия/ и Фонтен /Франция/ продължиха сътрудничеството си с Монтана.  На подписването на новия меморандум присъства и кметът на Монтана Златко Живков.  Монтана има 13 побратимени градове - един в Китай и останалите в Европа. Сред тях са Алпиняно и Фонтен. "Двата града вече 50 години поддържат връзки и сега продължиха сътрудничеството си",..

публикувано на 27.09.21 в 14:07
КОВИД 19

Девет новозаразени с COVID -19 във Врачанско, двама са в болница

9 са новите заразени с коронавирусна инфекция в област Враца, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Двама – мъж и жена от Мездра, на 42 и 63 години, са приети в мездренската болница в средно тежко състояние.  Останалите с положителни тестове се лекщуват в домашни условия. Сред тях има петима от община Враца: 54-годишен мъж от село Згориград,..

публикувано на 27.09.21 в 12:00

Младеж от Враца обра жилище в Монтана посред нощ

Сигналът е подаден н а 27.09.2021 г. в 00,00 ч., съобщават от ОД на МВР- Монтана.  Съобщено е, че в апартамент на бул. "Христо Ботев" в гр. Монтана 26-годишен жител на обл. Враца отнел сумата от 160 лв. и мобилен телефон от 41-годишна монтанска жителка, като употребил сила.  По случая е образувано досъдебно производство..

публикувано на 27.09.21 в 11:32