Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама и Ангела Меркел приветстваха двустранното партньорство

Барак Обама и Ангела Меркел в с. Крюн в Баварсите Алпи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама се срещна с германския канцлер Ангела Меркел преди началото на срещата на Г-7 в Гармиш-Партенкирхен. В топло обръщение към жителите на алпийското баварско село Крюн Обама благодари за общата история на САЩ и Германия и заяви, че срещата на Г-7 е доказателство, че може да се сложи край на конфликтите в света.

През следващите два дни в замъка "Елмау" ще обсъдим нашето общо бъдеще: световната икономика, която създава възможности и работни места, поддържането на силен и проспериращ ЕС, изграждане на нови трансатлантически търговски партньорства, изправяне срещу руската агресия в Украйна, борба срещу заплахите на екстремизма и климатичните промени.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел заяви, че понякога Вашингтон и Берлин имат различия в мненията, но те не Снимкапречат на взаимното партньорство:

САЩ са наш приятел, наш партньор, действително важен партньор, с който тясно си сътрудничим, защото това е в наш взаимен интерес, защото го желаем и защото носим споделена отговорност.

В края на срещата американският държавен глава се обърна с лична молба с характерното си чувство за хумор към германския канцлер:

Последната ми молба към Ангела е в този прекрасен ден вместо да се затворим вътре, да проведем срещите си в центъра на това невероятно селце и да пийваме бира.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!