Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 6 хиляди нелегални имигранти бяха спасени в Средиземно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо шест хиляди нелегални имигранти бяха спасени през почивните дни в Средиземно море, съобщава Евронюз, цитирайки италианската брегова охрана. Много от имигрантите са открити изоставени от трафикантите на дървени и надуваеми лодки недалеч от бреговете на Либия.

Три италиански провинции предупредиха, че не могат да поемат повече имигранти. Министър-председателят Матео Ренци, който е в Германия за срещата на Г-7, призова за по-голяма солидарност в Италия и Европейския съюз (ЕС): Не ние сме причината за този проблем, но ще се опитаме да го решим, ако можем, с тези, които в момента прибягват до демагогията, а не до здравия разум.

Италия призова останалите страни-членки на ЕС да приложат квотна система за прием на имигранти, но държави като Франция и Великобритания не приемат предложението.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви в кулоарите на срещата на върха на Г-7: Великобритания е страна, която няма да подмине проблемите – ние сме страна със съвест и така трябва да бъде. Но на първо място, трябва да се вземат допълнителни мерки хората да престанат да напускат своите държави.

Статистиката за последните пет месеца отчита увеличение на миграционния поток от Северна Африка към Италия с 10 процента. Очаква се тази година в страната да пристигнат около 200 хиляди души.

По данни на британската флота около 500 хиляди мигранти се подготвят да отпътуват към Европа само в Либия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!