Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН представи план за политическо стабилизиране на Либия

Демократично избраният либийски парламент отхвърли предложението

| обновено на 09.06.15 в 16:24

ООН представи предложение за съставяне на правителство на националното единство между враждуващите фракции в Либия в опит за стабилизиране на разкъсваната от конфликти страна, съобщиха Би Би Си и АФП. 

Враждуващите фракции са реагирали положително на плана. Това съобщи специалният пратеник на организацията за Либия Бернардино Леон след преговори с либийски представители в Мароко.

Предложението предвижда правителството на националното единство да бъде с едногодишен мандат, а избраният парламент през 2014 година да бъде единственият законен законодателен орган на Либия. Леон изрази надежда, че планът, който разглежда условията за споразумение и разоръжаване на въоръжените групировки, ще бъде приет от либийците като честен и разумен път към изход от кризата в страната.

По-късно днес представители на международно признатото правителство и самообявилото се ислямистко правителство трябваше да пристигнат в Берлин за разговори по предложенията с представители на НАТО и ЕС, но междувременно демократично избраният либийски парламент отхвърли плана, съобщи Ройтерс. Законодателният орган забрани на своите делегати да отпътуват за Германия за обсъждане на предложението. Мнозинството от депутатите са гласували против него, заяви депутатът Тарек ал-Джуруши от град Тобрук, където е базиран парламентът.

От свалянето на либийския президент Муамар Кадафи през 2011 година, Либия е потънала в хаос и боеве между джихадистки групировки, между които "Ислямска държава", за контрол над страната. Хиляди либийци напускат домовете си, много търсещи по-добър живот в Европа. По информация на британската флота над 500 хиляди души в Либия са в готовност да прекосят Средиземно море към Италия.

От нестабилната обстановка в страната се възползва и "Ислямска държава", която печели все повече територии в Либия. Днес бойци на групировката са взели под контрол електроцентрала западно от либийския град Сирт, съобщи Ройтерс. Войските на самообявилото се правителство, които контролираха района, са се изтеглили от града след настъплението на джихадистите. Трима либийски военнослужещи са убити при сблъсъците.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!