Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция опитва да стопи различията с международните кредитори

Европейски представители нарекоха новите предложения на Атина "недостатъчни"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция ще продължи днес преговорите с кредиторите в опит да стопи различията по предложението ѝ за реформи, така че премиерът Алексис Ципрас да успее да постигне споразумение на срещата в Брюксел утре, заяви запознат с преговорите източник, цитиран от Ройтерс.

Довечера ще се придвижим колкото е възможно по-напред, ще се опитаме да скъсим дистанцията между нас, за да могат политическите лидери да направят последната стъпка утре, каза източникът, цитиран от БТА.

Ципрас ще се срещне утре в Брюксел с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, за да обсъдят напредъка при разговорите. 

Междувременно председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че гръцкото правителство подценява сложността на въпроса за гръцкия дълг, съобщи Ройтерс. Той заяви още, че гръцката пенсионна система трябва да бъде реформирана.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле допълни, че Германия и Гърция имат известни различия в позициите по евентуален компромис за постигане на споразумение по дълговата криза. Ден след разговорите си с гръцкия си колега Янис Варуфакис в Берлин, Шойбле посочи, че европейските ръководители ще направят всичко възможно, за да задържат Гърция в еврозоната. Въпреки това, допълни още Шойбле, някои министри на финансите на страните от Еврогрупата вече са започнали да губят търпение.

По-рано днес Гърция представи предложение от три страници по финансови въпроси и отделно предложение за управлението на дълга ѝ към кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ). Източници в Брюксел обаче обявиха, че представените тази сутрин предложения не са достатъчни за отблокиране на финансовата помощ от 7,2 милиарда евро, необходима за погасяване на плащанията към МВФ.

Днес говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че ЕС проучва внимателно новите предложения. Друг източник в Брюксел по-късно заяви, че предложенията се отхвърлят, тъй като не са достатъчни за продължаване на процеса на преговорите. По информация на Ройтерс Гърция е започнала работа по ревизиране на последните си предложения.

Атина иска да замени мерките, предложени от кредиторите, отнасящи се до орязване на пенсии, повишаване на ставката на ДДС за електричество и премахване на надбавка за пенсионерите с ниски доходи, с алтернативни решения, които според гръцката страна биха били по-реалистични и справедливи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!