Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вашингтон изпраща допълнително 450 военни в помощ на иракските сили за сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама ще изпрати допълнително 450 военни в помощ на иракските сили за сигурност в провинцията Анбар.

Мисията на военните ще бъде обучаване на местните сили. Тя е част от стратегията на Белия дом за разрушаване на "Ислямска държава". Стъпките са предприети след анализи на ефективните до момента акции, помогнали за освобождаване на територии в Северен Ирак.

По време на телеконференция заместник-съветникът на президента Бен Роудс уточни, че работещият според администрацията модел в Ирак включва наличието на силен партньор на фронтовата линия и правителство, което провежда интеграционна политика.

На въпрос за предприемането на по-решителни мерки с американско участие, Роудс отговори, че се обсъждат различни възможности, но фокусът е върху обучението на иракчаните и снабдяването им с добра военна екипировка. По неговите думи, поемането на инициативата в ръцете на местните войски ще доведе по-устойчив изход.

Бен Роудс каза още, че една от задачите е създаване на фонд, заедно с ООН, в помощ на общностите в Северен Ирак, където "Ислямска държава" е загубила контрол.

Президентът Барак Обама е взел решението за изпращане на повече военни по молба на иракския министър-председател Хайдер Ал Абади, като е получил пълна подкрепа от екипа си по национална сигурност.

До момента американски военни са обучили над 9 хиляди иракски бойци, а 3 хиляди преминават процес на обучение в момента.

Допълнителните военни няма да участват на бойното поле и ще се присъединят към 3100 бойци, които вече са били изпратени в Ирак.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

"Ислямска държава" използва химическо оръжие срещу противниците си

Ислямска държава използва хлор срещу противниците си и наема добре обучени специалисти с цел разработката на химически оръжия, съобщи австралийският външен министър Джули Бишъп . В реч пред международен форум, посветен на борбата с разпространението на..

публикувано на 06.06.15 в 10:24

"Ислямска държава" призовава към джихад на Балканите

Бойци на "Ислямска държава" призовават към джихад на Балканите във видео, разпространено от медии в Босна. Видеото е с времетраене 21 минути и е с логото на студиото, свързано с пропагандните материали на "Ислямска държава", предаде АФП, цитирана от..

публикувано на 06.06.15 в 09:52