Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъдиха седем проекта за промени в Кодекса на труда

Снимка: БГНЕС

Депутатите обсъдиха на първо четене седем проекта за промени в Кодекса на труда. По предложение на председателя на парламента Цецка Цачева текстовете ще бъдат гласувани утре, в началото на пленарното заседание. Според Цачева народните представители трябва да имат допълнително време, за да се запознаят с предложенията.

Предложените от правителството промени предвиждат майките да ползват допълнителен отпуск, докато детето им навърши 2 години, ако то не е постъпило в детско заведение, както и платеният отпуск за майчинство за четвърто и следващо дете да стане 2 години, а не година и половина, както е сега.

Други предложения предвиждат въвеждането на трудови договори за един ден, главно с мотива, че така ще се улесни краткотрайната сезонна селскостопанска работа. Тези договори няма да прекъсват правото на получаване на социални помощи.

Със законова промяна на работодателите ще бъде дадена възможност да определят работно време с променливи граници, а работникът да може да отработва неотработеното дневно работно време в следващия или в други дни от същата работна седмица.

Предлага се също неплатен, служебен или творчески отпуск да се счита за трудов стаж.

От БСП предлагат възстановяване на правото на работодателя да прекратява с предизвестие трудовия договор с лицата, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Законопроектът ще получи подкрепата на повечето парламентарни групи, стана ясно от дебатите. Подкрепено от ресорната комисия е и друго предложение на БСП - да отпадне изискването за правене на графици за отпуски в малките фирми.

Ресорната комисия не подкрепя четири проектни предложения за промени, внесени от "Атака", сред които - с предимство да бъдат наемани български работници.

От Реформаторския блок настояват на 1-ви май заедно с Международния празник на труда да се празнува като национален празник годишнината от избухването на Априлското въстание. В хода на изказванията беше изчислено, че Априлското въстание е избухнало не на 1-ви, а на 2-ри май. Предложението на реформаторите ще получи подкрепа само на Патриотичния фронт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!