Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Добрев препоръча да не се отлага въвеждането на новите цени на тока

| обновено на 11.06.15 в 13:46
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев препоръча да не се отлага въвеждането на новите цени на тока и отрече прогнозите, че от идния месец той ще поскъпне за бизнеса с 20%. По думите му, скокът на цената на тока за индустрията ще е под 2%.

В понеделник Министерството на енергетиката ще приеме наредба, съгласно която индустрията и предприятията в определени сектори ще бъдат облекчени с 85 процента от зелената компонента в цената на тока, обяви Делян Добрев:

Което означава, че за всички предприятия, консумиращи над десет гигаватчаса за всички тези компании, като се приспаднат 85 процента, цената ще стане от 18,93, ако не се лъжа, на 21,64. Увеличението за индустрията е символично в рамките на под 2 процента.

Известни резерви към казаното от председателя на енергийната комисия изрази бизнесът. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

Най-голямата машиностроителна компания, листната на българската борса, изразходва 9,5 гигавата. Там работят над хиляда души. Трябва ли той да включи чушкопека денонощно, за да мине 10-те и да получи по-малко увеличение.

Ценовият модел за тока почива върху принципи - справедливост и реформаторски дух, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов:

Както правителството не се огъна през март, когато имаше заплахи за стачки, така и регулаторът няма да се огъне пред натиск, който не почива върху идеята за спасяване на българската енергетика и върху определянето на справедливост за българското общество.

Добрев, Николов и Велев участваха в третата годишна конференция "Индустрия, енергетика и околна среда" под патронажа на Министерството на енергетиката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!