Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ДСБ поискаха постоянно полицейско присъствие и медицински пунктове в ромските гета

Снимка: БГНЕС

Да има постоянно полицейско присъствие и медицински пунктове в ромските гета, поискаха от партия "Демократи за силна България". Според председателя ѝ Радан Кънев, по традиция, преди местни избори се нагнетява етническото напрежение.

Кънев смята, че трябва да се работи с неформалните лидери в тези райони, за да се осигури спокойствието там. Постоянното полицейско и медицинско присъствие в ромските гета ще може да бъде осигурено в "обозримо бъдеще" и няма да струва много пари:

Недейте да вървим в посоката, че пари няма. Ние сме изхарчили до момента страшно много пари и пари за тези политики винаги ще има. Въпросът е дали те се крадат и след това използват за купуване на ромските гласове, което е практиката в България, или се използват наистина за това хората от гетата да се превърнат в част от нашето общество и да живеят по общите правила, коментира председателят на ДСБ Радан Кънев.

Той обаче отклони въпроса дали това настояване на Реформаторите преди местните избори може да се обвърже с ултиматума на Патриотичния фронт към ГЕРБ: В предизборната програма на Реформаторския блок и в мерките за сигурност и правосъдие на Реформаторския блок е предвидено дори във всяко населено място на България, че трябва да има полицаи. Ние в случая казваме в зоните с особено висока престъпност, а това че съвпадат програмите на Реформаторския блок и на Патриотичния фронт в тази сфера не е изненада, защото ние имаме структури в цялата страна, обикаляме непрекъснато и виждаме едни и същи проблеми.

Радан Кънев отказа да коментира и вътрешнокоалиционни въпроси за Реформаторския блок, например дали ще бъде подписано споразумение с останалите политически сили в Блока преди местните избори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!