Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дефлацията продължава през май въпреки поскъпването на горивата

Снимка: БГНЕС

През май отново е регистрирана дефлация въпреки продължаващото поскъпване на горивата. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). През април именно заради скока на цената на дизела и бензина беше регистрирана месечна инфлация. През май обаче отново има дефлация, макар и минимална - от 0,2 на сто.

През май най-голямо е поскъпването при най-масовия бензин А 95Н, чиято цена се е увеличила с 4,1 на сто. При останалите горива поскъпването е около три на сто. Очаквано това води и до увеличение на цената на транспортните услуги, които спрямо април са се увеличили с близо две на сто.

Националната статистика отчита и сериозно поскъпване на административните такси и услуги - с повече от 4 на сто.

С идването на летния сезон и около празниците през май започва увеличението на цените в хотелите. Въпреки поевтиняването на част от хранителните продукти, цените в ресторантите, кафенетата и заведенията за бързо хранене са поскъпнали.

При хранителните продукти се наблюдава увеличение на цените най-вече при цитрусовите плодове, следователно и при соковете. При сезонните зеленчуци обаче има сериозно намаление на цените, което вероятно е и основната причина за дефлацията през май. Най-голямото поевтиняване е при краставиците, което е с близо 36 на сто. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!