Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местата за спорт на учениците- поддържат ли се и доколко са безопасни

Снимка: Радио ВИДИН

Колко средства отделят общините за подобряване на съществуващите физкултурни салони в училищата, изграждат ли се нови с европейско финансиране или пари от държавния бюджет? Безопасни ли са залите за спорт и предвижда ли се разкриване на нови центрове за ученици и младежи, завършили образованието си? Това са въпросите, на които търсим отговори днес в "Актуално" в "Посоките на делника".

Едно от най-големите видински училища- "Иван Вазов", в което учат над 800 деца, все още няма физкултурен салон. Преди години беше изготвен идеен проект за изграждането на зала в двора на учебното заведение, но необходимите за целта около 5 милиона лева така и не бяха осигурени.

Въпреки липсата на спортна база, отборът по лека атлетика на училището се класира за финалите на ученическите игри и преди дни зае престижното 6-о място в страната. Подготовката обаче е преминала трудно, защото Община Видин не само, че не е съдействала, а е създала редица пречки за подготовката на младите спортисти, разказа Ели Богомилова, старши учител по физкултура и спорт и водач на отбора.

"В училището не разполагаме с физкултурен салон. Налагаше ни се да ползваме закритата писта до стадиона. Състоянието на базата, обаче и там е покъртително. Организацията на общинските и областните първенства също е под всякаква критика. Процедурата по самата организация е доста тромава и липсва всякакъв диалог с представителите на "Спортни имоти" към Община Видин"- каза за Радио ВИДИН Ели Богомилова.

В община Мездра, поглеждайки регистъра за спортните имоти, обекти и съоръжения, можем веднага да заключим, че спортните площадки в училищата са в добро състояние и почти редовно поддържани, предаде сътрудникът ни там Петко Котларски. С два проекта са обновени спортните площадки и игрищата в СОУ "Иван Вазов" в Мездра. Бяха изградени и две нови спортни площадки, в близост до строящата се спортна зала в железничарския град. Всяко от училищата- СОУ "Иван Вазов", СОУ "Климент Охридски" в село Зверино и Основните училища "Христо Ботев" и "Св. Св. Кирил и Методий" в Мездра имат собствени салони в сравнително добро състояние. Не отлично, но достатъчно, за да могат  децата да ги използват без никакъв риск. Според директора на ОУ "Христо Ботев" Иван Иванчев с делегираните си бюджети, училищата трудно се справят с поддръжката и ремонтите на физкултурните салони, а помощ от Общината трудно може да се очаква:

"Спортната база в нашето училище не е на най-добро ниво. Абсурд е училището със своя делегиран бюджет да инвестира някакви сериозни средства в спортната база."

Община Козлодуй е активна по отношение на поддръжката на спортните и физкултурни съоръжения на нейната територия, съобщи сътрудникът ни Ния Паскалева. Построена е спортна площадка с изкуствена настилка срещу блок 32 в крайдунавския град, като средствата са общински. Построено е и хандбално игрище и трибуни за 300 зрители в село Гложене. В момента тече и строеж на стадион "Христо Ботев" в Козлодуй, финансиран от фонд "Земеделие", като предстои въвеждане в експлоатация до 30 декември 2015 година. На спортната зала е подменена и настилката на волейболното игрище на стойност 50 хиляди лева със средства от Общината.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21