Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеб Буш влиза в надпреварата за президент на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият губернатор на американския щат Флорида Джеб Буш обяви, че влиза в надпреварата за президент. Той се смята за фаворит сред кандидатите на републиканците и основен съперник на претендента на демократите Хилъри Клинтън.

Джеб Буш откри официално кампанията си с обещанието, че ако бъде избран, ще поправи нефункциониращата според него система във Вашингтон. Той посочи, че ще работи в помощ на средния бизнес и за подобрение на, по думите му, неефективната външна политика на Хилъри Клинтън и Барак Обама.

Страната ни е поела много лош курс. Въпросът е: Какво ще направим в този случай? Въпросът за мен е: Какво аз ще направя в този случай? Аз съм решил - кандидатирам се за президент на Съединените щати.

62-годишният умерен консерватор, който е брат на бившия президент Джордж Буш-младши и син на друг президент - Джордж Буш-старши, заяви още, че за него институцията не би трябвало да се предава от един либерал на друг.

Джеб Буш за последно имаше ръководен опит в политиката като губернатор на Флорида до 2007 година. Като такъв той е работил успешно в създаването на нови работни места и се е фокусирал върху образованието. Очаква се по пътя към Белия дом той да акцентира върху своите постижения и да се опита да не се идентифицира с противоречивата фигура на брат си Джордж Буш-младши.

Джеб Буш ще трябва да се пребори с останалите негови съпартийци, които са се кандидатирали за президент, за да получи официалната номинация на консерваторите.

Досега има общо 11 републиканци, които участват в кампанията. Очаква се в близките седмици да се присъединят още няколко.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!