Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ няма да могат до есента да обучат 24 хиляди иракски бойци, които да се сражават срещу "Ислямска държава"

Секретарят по отбраната на Съединените щати предупреди комисия в Камарата на представителите, че Вашингтон няма да може да постигне целта си до есента да обучи 24 хиляди иракски бойци, които да се сражават срещу "Ислямска държава". Според Аш Картър ще могат да бъдат обучени малко под 10 хиляди бойци. Процесът залага на силите на местните войски и включва търсене на независими от екстремистка идеология: 
Опитваме се да наемем и да намерим хора, на които може да се има доверие. С други думи такива, които да се сражават, да имат подходящата нагласа, от една страна, и от друга, да работят за нашата цел, която е да воюваме срещу "Ислямска държава". Оказва се, че е много трудно да намерим хора, които да отговарят и на двата критерия.
От Белия дом говорителят на президента Джош Ърнест коментира, че успешната кампания е свързана с наличието на мотивация за всички религиозни групи в условията на едно приобщаващо правителство в Багдад:
Те ще успеят в наемането, единствено ако продължат да вдъхват доверие сред различните групи на населението на Ирак, че иракските сили за сигурност са решени да защитават всеки гражданин на Ирак.
Липсата на достатъчно желаещи за обучение е спънка в първата година от тригодишната стратегия на президента Барак Обама. Докато поддръжниците му призовават към търпение, критиците му са на мнение, че за справяне с "Ислямска държава" е необходимо изпращане на сухопътни войски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!