Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След пет години:

25% от влизащите на пазара на труда ще са роми

Меглена Кунева
Снимка: БГНЕС

25% от хората, които след пет години ще влязат на пазара на труда, ще бъдат от ромски произход. Данните оповести вицепремиерът Меглена Кунева по време на икономически форум. Според нея проблемът с ромите не бива да се разглежда само от позицията на сигурността, както е в последните дни.

Кунева смята, че страната ни трябва да избере няколко приоритетни области, в които да се развива основно - например - високите технологии и иновациите. Но се сблъсква с проблема:

През 2020 година една четвърт от влизащите на пазара на труда ще са от ромски произход. Бизнесът много добре знае какво означава това и какво предизвикателство ще бъде наемането на квалифицирана работна ръка.

Образованието при ромското население е на изключително ниско ниво. На миграционните процеси трябва да се погледне и като шанс за привличането на квалифицирани кадри:

Ние сме застаряваща нация и се нуждаем от всякакви видове мерки, за да можем да привлечем квалифицирана работна ръка, както и да отглеждаме наша квалифицирана работна ръка, която да плаща данъци и да спомага за икономически растеж.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Кристалина Георгиева

Над 110 млн. лева от новите еврофондове за България са за интегриране на ромите

Еврокомисарят Кристалина Георгиева призова българското правителство и лидерите на ромската общност да работят по-усилено за образованието на децата от малцинството. Пред БНР тя посочи, че трябва повече да се прави и за използване на парите от ЕС...

публикувано на 18.06.15 в 13:08