Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 юни 2015 година

Една от къщите в с. Тошевци, за която беше установено, че по настоящ адрес са регистрирани 25 души
Снимка: Анжела Каменова

Областната дирекция на МВР във Видин издаде първите административни актове на кметовете от региона, допуснали нарушения на Закона за гражданската регистрация. Актовете се издават след като прокуратурата приключи проверките в 11-те общини в областта за законосъобразността на всички нови адресни регистрации. проверките установиха, че до края на април нова адресна регистрация са направили 2 576 души, каза говорителят на Окръжна прокуратура- Видин Владислав Влашев. Той уточни че прокуратурата е изпратила предложение до Областната дирекция на МВР на кметовете, допуснали нарушения при регистрациите, да им бъдат съставени административни актове съгласно Закона за гражданска регистрация. Първите "сдобили се" с административни актове от МВР са кметът на село Киреево, община Макреш, Герго Гергов и на село Тошевци, община Грамада, Маргарита Велкова, както и служителка в служба ГРАО в община Грамада. Два акта са връчени на Герго Гергов. Над 200 регистрации по настоящ адрес в общините Грамада и Макреш, при които са установени нарушения, вече са заличени към 5 юни. Адресните регистрации на 140 души са заличени в община Грамада. От тях 60 регистрации са заличени в село Тошевци и 80- в град Грамада.

Повече от 23 хиляди души в област Монтана трябва да сменят личните си документи до края на юни, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. Невалидни от 1-ви юли тази година ще са над 19 хиляди задгранични паспорта, близо 1800 лични карти и 2500 шофьорски книжки. За улеснение на гражданите в районните управления на МВР в Монтана, Лом, Берковица и Вършец са монтирани посттерминални устройства. ОД на МВР-Монтана продължава своята практика мобилни групи да посещават в домовете им инвалиди и трудноподвижни хора и да им предоставят на място документите. В районните управления редовно се организират и приеми на документи на хора с увреждания, уточниха още от полицейската дирекция в Монтана.

Европейската комисия завежда дело срещу България заради трайно високите равнища на прахови частици във въздуха. Причината е, че държавата не е предприела необходимите мерки за намаляване нивата на фини прахови частици. Според проучванията всяка година, лошото качество на въздуха води до астма, сърдечносъдови проблеми, рак на белия дроб и е причина за смъртта на все повече хора, съобщиха от Еврокомисията. На първо място по замърсяване на въздуха с фини прахови частици за 2014-та и 2015-та година е Видин, следван от други градове в Северозападна България, коментира изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околната среда, Ваня Григорова. До Видин се нареждат Монтана и Плевен, като основен източник на замърсяването е битовото отопление. Говорителят на Еврокомисията посочи, че страната ни все още може да се размине със съдебната глоба, ако своевременно предприеме мерки.

Възстановява се нормалното движение по жп линията София-Видин между Жеглица и Гурково, съобщиха от пресцентъра на Националната компания "Железопътна инфраструктура". Цялата железопътна мрежа е проходима, няма наводнения и свлачища. Припомняме, вчера и днес се извършваха рутинни планирани ремонти, а за пътниците бе осигурен автобусен превоз.

По повод публикации в някои електронни медии, в които се съобщава, че според Българска легия "Антимафия" в ремонта на пътя през Искърското дефиле е използван радиоактивен чакъл, Агенция "Пътна инфраструктура" заявява, че изнесената информация категорично не отговаря на истината
. Представените от изпълнителя при строителството на обекта сертификати за произход на материалите съответстват на всички изисквания. Добавъчните материали, използвани при рехабилитацията на път II-16 Елисейна - Своге са от трошачните инсталации ТМСИ - Губислав, община Своге, ТМСИ Елисейна, община Мездра и ТМСИ Варниците, с. Искрец, общ. Своге. Скалният материал, трошен камък 0-90 е произведен от Минно-добивен завод "Балша" АД, находище "Люляците". Трошеният камък, използван за производството на асфалтовите смеси, е от кариера "Елисейна" и кариера "Искрец". За всички вложени материали при ремонта на път II-16 са налице декларации за съответствие, сертификати за производствен контрол и протоколи от изпитване на материалите и асфалтовата смес.

Пресцентърът на Общината във Враца разпространи отговор на кмета Николай Иванов във връзка с установени от Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) нарушения на строеж "Тематичен развлекателен парк "Леденика". "Уважаеми госпожи и господа от МРРБ, уважаема г-жо Павлова, виждам, че между нас не се получава професионален диалог, а се разменят реплики, подходящи за риториката на предизборна кампания. През последните дни диалогът отстъпи място на открита политическа агресия и въпреки че Община Враца запази добрия тон, този диалог се води с нас през медиите. Прекалено рано започнахте предизборната борба. Напомням Ви, че местните избори са на 25 октомври. Жалко е, когато държавната машина се впряга за преследването на политически цели", е посочено в отговора на кмета. Николай Иванов кани жителите и гостите на Враца на 19 и 20 юни на празник в местността "Леденика" за откриването на развлекателния парк. Главният архитект на Общината ще предостави становище по протокола на ДНСК, допълват от местната управа. Дирекция за национален строителен контрол съобщи вчера за извършена проверка на строеж "Тематичен развлекателен парк "Леденика" във Враца. Установени са  недостатъци и нарушения, както и въведени в експлоатация не по законоустановения ред обекти, посочват от ДНСК.  

Поради свличане на земна маса вследствие на паднали дъждове, временно се ограничава движението на товарни автомобили по пътя Мизия - Оряхово, през Сараево, съобщиха от пресцентъра на Агенция пътна инфраструктура. Шофьорите могат да да ползват обходен маршрут по път II-11 Мизия -Оряхово.

Спират тежките камиони и тировете за движение по международен път Е-79. Ограничението е наложено от заповед на Агенция "Пътна инфраструктура" и е валидно за времето от 17 до 20 часа в петък и от 14 до 20 часа в неделя, съобщиха от ведомството. Целта на акцията е да намали интензитета на трафика и по този начин да се ограничи възможностите за тежки пътни инциденти по натовареното трасе между Видин и София.

Два трупа са открити в село Крушовица, община Мизия, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца. Сигналът е подаден тази сутрин. Вероятната причина за смъртта им е високо напрежение при опит за рязане на кабел, е мнението на хората в Крушовица.

Видинската болница "Света Петка" търси експертен персонал- лекари и медицински сестри. Приемът на документи е безсрочен, каза за Радио ВИДИН директорът, д-р Виолета Дочкова."Няма напуснали лекари, просто имаме нужда от нови лекари, разширява се дейността на болницата." От сайта на здравното заведение става ясно, че се търсят: трима акушер гинеколози, по един специалист- неонатолог, трансфузионна хематология и нефрология, двама пулмолози и десет медицински сестри.

Агенцията по храните започва масирани проверки за продажбата на пресни плодове и зеленчуци. Инспекторите ще следят за произхода и качеството на продукцията. Проверките са провокирани от множество сигнали от български производители, че на пазара масово се предлагат плодове и зеленчуци без документи за произход, уточняват от Агенцията. Целта е да се предотврати нелоялната практика между търговски и клиенти, свързана с произхода на плодовете и зеленчуците.

Сдружение с нестопанска цел "Младежки Северозапад" - Монтана организира среща -дискусия на тема "Алтернатива на младежката безработица" в Малката зала на Общинския младежки дом. Партньори в осъществяването на проекта са Дирекция "Бюро по труда“ - Монтана и Общинският младежки дом.

Екипът, който реализира художествено-документалния филм "Ботев: от Голгота към свобода" се завърна от европейско турне. В началото на месец юни операторът и режисьор Искрен Красимиров и изпълнителят на главната роля Филип Филипов бяха в Швейцария и Франция.

Сигнали за мъртви птици са подадени в Общината в Козлодуй. Това отговори екологът в местната управа Лора Генова на въпрос на Радио ВИДИН, след като беше разпространена информация за трупове на пернати из улиците и парковете в града. Ветеринарният лекар на Козлодуй Георги Христов не е уведомен за масово измиране на пернати.

63-ма зрелостници от видинското училище "Цар Симеон Велики" получиха дипломите си за завършено средно образование. Повод за гордост на випуска са отличните оценки на матурата по български език и литература, по английски език и по биология и здравно образование. Средният успех от матурата по български език е 4,50. Завършващите ученици получиха дипломите си от директора на учебното заведение Венцислав Станев.

Близо стотина млади хора от ГПЧЕ "Йордан Радичков" и ПМГ "Екзарх Антим Първи" се включиха в иницативата на евродепутата от Реформаторския блок Светослав Малинов "Европейско междучасие". Един от 17-те представители на България в европейския парламент се срещна лично с децата в двете средни училища, за да им разкаже какво представлява ЕС, на какви ценности е основан, кое е уникалното на това съжителство и кои са предимствата да сме членове на тази общност от демократични държави. След срещите в двете училища Светослав Малинов откри свой офис във Видин.

Първоначално обявеният втори етап за приемане на заявления от кандидат-потребители на услугата "Личен асистент" няма да бъде проведен в Плевен. Това съобщават от Общината. Причината е, че вторият етап  би създал допълнителни очаквания сред гражданите, които в рамките на този проект не биха се реализирали, тъй като броят на оценените кандидати до момента е значителен, допълват от местната управа.

Народно читалище "Поляна" - село Шишенци получи покана за участие в Международния фестивал на фолклорната носия "Жеравна 2015". Самодейците ще представят два обичая и народни носии от началото на 19 век, каза секретарят на читалището Нарциса Недялкова. 1500 лева са необходими на самодейците, за да отидат на фестивала в Жеравна. Читалището не може да плати транспортните разходи, защото държавната субсидия е малка, каза Нарциса Недялкова. Тя добави, че ще бъде потърсена помощ от местни земеделски производители и от спонсори.

Дворжак- Концерт за виолончело, си минор, ще звучи тази вечер в програмата на Симфониета Видин. Диригент е Мария Бикова, а солист е Дави Барето. Дави е роден в Бразилия, в семейство на музиканти, които са избрали през последните години да живеят в България и се чувстват добре тук. В програмата ще звучи и Бетовен- Увертюра "Освещаването на дома". Концертът е днес, 18 юни, от 19:00 часа, в залата на видинската Симфониета.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 август 2024 година

Това ще е поредно разочарование за хората, коментираха видинчани отлагането на изборите  за народни представители.  На срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни..

публикувано на 19.08.24 в 18:10

Кула отбеляза празника си

В  Кула  отбелязаха  празника на града . По традиция честването започна с празничен водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник на Кулска духовна околия отец Илия :  „Братя и сестри, и тази година милостивият Бог ни удостои отново да доживеем и да посрещнем празника на този малък, великолепен и така в таланти достоен град..

публикувано на 19.08.24 в 16:58

Фестивал „Синия Дунав“ с рекорден брой участници тази година

За пета поредна година Видин ще е домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, съобщават организаторите. Той ще се проведе на 6, 7 и 8 септември в Крайдунавския парк на града.През годините събитието се превърна в една от традиционните културни прояви на страните по поречието на река Дунав, като хиляди са участниците от България,..

публикувано на 19.08.24 в 16:51

Два горски пожара горят в Северозапада

Потушен е горският пожар в село Арчар.  Два  остават действащи в обхвата на Северозападно държавно предприятие (СЗДП), град Враца , съобщават от структурата. Тази сутрин, към 8.00 часа е постъпил сигнал за възобновяване на пожара в местността Струпешка могила в землището на с. Струпец, където три дни горските служители се бориха с огъня,..

обновено на 19.08.24 в 15:17

Редовните парламентарни избори се отлагат

Изборите за народни представители се отлагат, стана ясно на срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината -..

публикувано на 19.08.24 в 15:13

Криводол се готви за празник

Криводол отбелязва  празника на града на 29 август. По традиция на този ден се провежда тържествена сесия на Общинския съвет, а вечерта е предвиден концерт, обясни за Радио ВИДИН Христина Кръстева от местното читалище "Никола Вапцаров - 1924".  "За този ден обикновено имаме тържествена сесия, на която се връчват наградите на хора и институции,..

публикувано на 19.08.24 в 14:00

Министър отговори за безопасността на сондажи в Северозапада

Представители на компанията, която ще проучва за наличие на метални полезни изкопаеми в землищата на общините Своге, Мездра и Ботевград, са уверили служебния министър на туризма Евтим Милошев, че от дейността няма да бъдат засегнати туристически атракции в тези общини. Това стана известно от думите на министър Милошев по време на парламентарния..

публикувано на 19.08.24 в 12:15