Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъчварова: Държавата работи за дългосрочна политика спрямо ромите

Румяна Бъчварова
Снимка: БГНЕС

Държавата работи по дългосрочна политика спрямо ромското население. Това декларира министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, но без да съобщи подробности. Напрежението в райони с ромско население през последните седмици беше тема на среща на всички парламентарни сили с вътрешния министър.

Валери Симеонов съобщи, че политиците са се обединили около това, че не трябва да се допускат провокации:

Взехме решение, че трябва да сме единни, трябва да подкрепяме действията на МВР по всякакъв начин и по никакъв начин не трябва да допускаме провокации, които да направят този процес необратим, което ще бъде много страшно за нашата родина.

Министър Бъчварова заяви, че най-важното в момента е да се успокои населението и призова медиите да съдействат:

От тук нататък дългосрочните политики се решават на друго ниво. Обсъдихме и тях, имаме готовност да започнем, но те стават по-бавно и дават резултат по-бавно, но доста по-устойчиво. Мислим в тази посока, мога да ви уверя, особено при възможността да видим как да ангажираме представители на ромски общности с функции по опазване на обществения ред.

Атанас Мерджанов от БСП каза, че в подобни спорове не бива само МВР да бъде представителят на държавата.

А всички елементи на правителството, на държавата, защото за нас в тази ситуация блестяха с отсъствието си представители на Столична голяма община, на Областната управа на София и разбира се омбудсманът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!