Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ислямска държава остава основна заплаха в борбата с тероризма

Снимка: уикипедия

Ислямска държава остава основна заплаха в борбата с тероризма, става ясно от новия доклад на Държавния Департамент на Съединените Щати. В документа се посочва, че продължаващата война в Сирия е играла значителен фактор в глобалния тероризъм през 2014-та година. Ситуацията в Сирия оказва влияние и на нашата страна. 

Според Държавния Департамент напливът от сирийски бежанци е едно от сериозните предизвикателства за България. Що се отнася до борбата с тероризма, в доклада се съобщава, че страната ни преследва заподозрените в тероризъм по Наказателния Кодекс и няма всеобхватно законодателство в тази сфера. Уточнява се, че през миналата година е бил предложен нов Наказателен Кодекс, в който се засяга борбата с тероризма, но той все още не е приет и не е ясно кога ще бъде приет.
Като пример за работата на властите е даден арестът в Пазарджик през ноември на група, обвинена, че е последовател на екстремистки възгледи. От друга страна е припомнено и забавянето на делото по случая с атентата в Бургас.
В документа се коментира, че сътрудничеството между американските агенции и техните български партньори по традиция е успешно, но разместванията в предишното правителство са забавили работата.
По въпроса със справянето с екстремизма се казва, че Главният мюфтия заедно със Националния съвет по религиозните общности са заклеймили Ислямска Държава и актовете на насилие. В същото време е отбелязано, че Главният мюфтия се е оплакал, че не намира достатъчно силен партньор в лицето на правителството. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!