Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна кампания за предпазване на децата от сексуално насилие

Снимка: архив

Кампания за предпазване на децата от сексуално насилие започва Институтът по социални дейности и практики. Инициативата беше представена в софийския център за култура и дебат "Червената къща".

Европейската кампания "1 до 5" е насочена към всички членове на семейството. Тя има и свой главен герой - човечето Кико. Идеята е по забавен начин децата да научат няколко правила, а родителите да научат да разговарят с тях по тези неудобни, според тях, теми. Това каза Нели Петрова от Института по социални дейности и практики:

Използваме материали на Съвета на Европа, които по един доста приемлив за децата начин могат да помогнат на родителите, как те да разговарят с детето и как да обяснят на детето - кое докосване е добро и кое не е добро. Децата не споделят с родителите си, тъй като ги е страх. Изключително важно е да съумеят да предразположат децата да им казват всичко, без да се страхуват.

По време на кампанията ще бъдат организирани обучения, форуми, семинари, срещи с учители и родители в детските градини. Подробна програма на събитията е поместена на интернет-страницата на Института по социални дейности и практики, както и във Фейсбук.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!