Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кърджали бе открит бронзов бюст на първия български мореплавател

В Кърджали беше открит паметник на първия български мореплавател, обиколил света с яхтата "Кор Кароли". Идеята е на инициативен комитет, според който, така ще бъде съхранен споменът за родения в града ветроходец.

Бронзовият бюст на капитан Георги Георгиев се издига в централния парк на Кърджали. Дълги години той беше вграден в скалите до стената на язовира, но мястото е слабо посещавано. Сега инициаторите прецениха, че паметникът трябва да е в града, където ще може да бъде видян от хиляди хора.

Капитан Георгиев е първият българин, обиколил сам Земята под платната на ветроходния кораб "Кароли". Това е станало преди 40 години. Мореплавателят е тръгнал от Хавана и след 201 дни отново е акостирал в пристанището на кубинската столица. За това той е награден с много държавни отличия и става първия герой на Народна Република България, без да е член на тогавашната комунистическа партия.

Днес край неговия паметник бяха положени много венци и цветя. Там може да се видят шапката на капитана, консерва с вода от пътешествието, снимки и други любопитни неща - притежание на Морския клуб в Кърджали. Откриването на паметника е в чест на 85-та годишнина от рождението на ветроходеца и 35 години от смъртта му. В церемонията трябваше да участват военни части, но от Министерството на отбраната обяснили, че днес няма свободни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!