Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското правителство е категорично против увеличение на цената на електроенергията

| обновено на 21.06.15 в 17:05
Снимка: БГНЕС

Българското правителство е категорично против увеличение на цената на електроенергията и ще настоява до дни парламентът да организира публичен дебат в пленарната зала. В обсъждането трябва да се включат Комисията за енергийно и водно регулиране, производителите на ток и бизнесът. Информацията обяви вицепремиерът Томислав Дончев след тричасово извънредно заседание в Министерския съвет.

4 млрд. лева е дефицитът в държавната енергетика, натрупан през последните години, припомни Дончев. Отлагането на решенията ще задълбочи дефицита. Затова и регулаторът излезе с доклад-предложение. Безспорното в доклада е подходът към либерализация на пазара, обаче:

Това, което не е безспорно в доклада, са ценовите равнища и най-вече нивата на т.нар. добавка задължение към обществото, която има опасност да доведе до повишаване на цената на електроенергията.

Дончев подчерта, че не е в правомощията на правителството да влияе върху решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране и изрази учудване, че всички основни политически сили недоволстват от решенията на регулатора и се обявяват против вдигането на цената на тока, при положение, че всички имат свои представители в КЕВР, които са гласували за това решение. Това, което може да направи правителството, е да настоява парламентът, чиято функция е регулаторът, да организира публичен дебат в пленарна зала за обсъждане на възможните изходи от ситуацията.

Министерският съвет ще наложи десетпроцентно съкращение на административните разходи в държавната енергетика, за следващите три години. А Агенцията за държавно-финансова инспекция вече проверява разходите на всички производители на енергия от възобновяеми източници. Призовавам всички, които взимат решение и предстои да вземат такива, с действията си да не подхранват съмнения, битуващи в българското общество, че политици имат интереси в производството на енергия от възобновяеми източници, и затова търсят най-лесните решения, каза в заключение Томислав Дончев. Той и енергийният министър Теменужка Петкова не дадоха възможност за журналистически въпроси след заседанието.

Според БСП, позицията на правителството срещу увеличение на цената на тока, е опит да се избяга от отговорност. Лидерът на социалистите Михаил Миков припомни, че решенията за сектора се вземат от ГЕРБ и РБ:

Не бива да се прехвърля отговорността върху всички политически сили. Нека вдигнат още цените и тогава да говорят за енергийна мафия и за всякаква друга мафия. Нека ги вдигнат цените и тогава да се оплакват. Става въпрос за преразпределяне на средства вътре в енергетиката. Не съкращенията и намаленията в заплатите в държавните дружества са решение на проблема. Проблемът са свръхразходите, които отиват за едни цени, които са далече от пазарните.

Таско Ерменков препоръча да се спре продажбата на ток под себестойността от АЕЦ Козлодуй или да се търсят резерви в частните централи.

Всички частни компании са на печалба, а някои свръхпечалба. При един млрд. лева обороти на американските централи, тяхната печалба е някъде около 430 милиона - 43 процента. И тук трябва да се търсят резервите - ЕРП-та, американски централи, зелена енергия и т.нар. заводски централи.

БСП лансира идеята чрез публичен търг да бъде довършен проектът Белене, който след спирането му е останал като пасив на НЕК.

Депутатите от ГЕРБ ще предложат нова парламентарна комисия да направи ревизия в енергетиката и да оповести списъка със собствениците на мощности за производство на електроенергия в България. Депутатът Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика, не прие критиката на БСП, че решението за поскъпване на тока е взето от представителите на  ГЕРБ и Реформаторския блок в Комисията за енергийно и водно регулиране:

Регулаторът е гласувал единодушно за това решение. Днес обаче, на пресконференцията на БСП, отново се заговори за американските централи, отново се заговори за ВЕИ-тата. Споразуменията са подписани 2001-ва година. Но тези централи нямаше да ги има, ако 2007-ма година, кабинетът Станишев с министър Румен Овчаров, не бяха подписали особени залози, с които да гарантират кредитите на американските централи, особени залози, с които са заложени сметките на всички български потребители.

В петък премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще бъдат обсъдени законодателни промени, които да предотвратят планираното поскъпване за битови потребители и за индустрията:

Искам още веднъж да им поставя пряко задачи и, най-малкото, да не се повишава цената на тока. От гледна точка на икономиите, които можем да направим по държавните дружества, ВЕИ-тата и американските централи, макар че нямам никакво право да се меся в работата на регулатора, имам право да се меся в работата на НЕК, БЕХ, парламентарната си група и, ако трябва, да направим промени в няколко текста на закона. Ще настоявам да се направи.

Днешното съвещание бе свикано след като четирите работодателски организации обявиха, че ще протестират срещу поскъпването на тока с едночасови прекъсвания в производството. Министърът на икономиката Божидар Лукарски подкрепи тезата им, че поскъпването на тока за бизнеса ще доведе и до поскъпване на стоките и услугите. По-рано през седмицата председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов защити предложенията за увеличаване на таксата 'задължения към обществото“ за бизнеса с аргумента, че в противен случай ще се натрупа допълнителен дефицит от 285 млн. лева в Националната електрическа компания, което ще наложи 17-процентов скок в цената на тока за бита. От Българската стопанска камара отговориха, че удвояването на таксата ще наложи свиване на производството и съкращения на работници, което ще струва 650 млн. на държавния бюджет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!