Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова среща на външните министри на Франция, Германия, Украйна и Русия в Париж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Париж предстои нова среща на външните министри на Франция, Германия, Украйна и Русия. Те ще обсъдят прилагането на мирното споразуменията за примирие в Източна Украйна, чието неизпълнение доведе до удължаване на санкциите срещу Москва.

Срещата на външните министри от т.нар. "Нормандска четворка" ще бъде поредното усилие да се тласне процесът на примирие в Източна Украйна. Очаква се министрите да направят преглед на действията на работните групи по изпълнението на споразумението от Минск. Една от тях, ръководена от бившия френски посланик в Москва Пиер Морел, работи върху проектите за политическо бъдеще на Източна Украйна. Паралелно в Минск трябва да се състои среща на контактната група с руските сепаратисти.
Напредъкът е недостатъчен, са заявили френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел след 45-минутен телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. Без да обсъждат санкциите, те са настоявали за повече натиск върху страните от конфликта. Трябва да се действа и напредва повече по прилагането на споразуменията и да се постигат резултати, коментират пред медиите източници от обкръжението на Оланд.
Преди разговорите на четиримата предстои отделна среща на френския външен министър Лоран Фабиюс с руския му колега Сергей Лавров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!