Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов: 2015-а е последната възможна година за реформиране на енергетиката

| обновено на 24.06.15 в 13:09
Снимка: БГНЕС

2015 е последната година, за да бъдат извършени съществени реформи в енергетиката, ако искаме тя да обслужва населението с прогнозируеми цени и количества. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Според него съгласно мерките, които са предприети, НЕК ще излезе на печалба в края на следващия регулаторен период. 

Иванов посочи, че една от мерките, които са предприети, е да се въведе добавката "задължение към обществото". Той обясни, че тази добавка в сегашния си вид е била недобре разпределена. Потърпевш е малкият бизнес, който е плащал 54 лева за мегаватчас, а тези, които са излезли в последствие на пазара, са плащали 19 лева. Новото, което се въвежда, е единна цена от 40 лева за мегаватчас за всички.

Друга съществена промяна е намаляването на технологичните разходи, които трябва да бъдат покривани от трите ЕРП-та. В новия ценови модел Комисията е въвела и при технологичните разходи добавката "задължение към обществото" и то по такъв начин, че цената се е изравнила с пазарната цена, която става 70 лева.

Само с това действие ще постъпят около 160 милиона лева в НЕК, каза Иван Иванов и допълни:

НЕК ще бъде оздравен от сериозното постъпление на средства от европейската търговия на квоти за въглеродни емисии. От началото на годината досега България е реализирала приходи от 54 милиона евро за продадените квоти и се очакват не по-малко от 60, дори и повече милиона евро, до края на годината. От въвеждането на добавката "задължение към обществото" НЕК ще увеличи доходите си, приходите си от продажба на енергия на стойност 346 милиона лева. Ние сме с категоричното очакване, че при едно разумно и компетентно управление на НЕК и спазване на параметрите на ценовия модел, НЕК ще излезе на печалба в края на регулаторния период.

Иван Иванов заяви още, че КЕВР взема решенията си единствено на базата на анализи на експерти:

Нямаше и не допускам никакво външно вмешателство, още по-малко политическо, в работата на независимия регулатор и ви заявявам, че така ще бъде.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!