Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината от българите биха поверили децата си на приемно семейство, сочи изследване

Снимка: Радио ВИДИН

Половината от българите биха поверили децата си на грижите на приемно семейство, ако не могат да се грижат за тях. Това сочи проучване на "Галъп интернешънъл" за състоянието на приемната грижа, проведено по поръчка на Националната асоциация за приемна грижа.

Близо 70 процента от българите свързват приемната грижа с временното отглеждане на деца, лишени от родителска грижа в семейство. 37 на сто от сънародниците ни са готови да станат приемни родители, ако получават издръжка и заплата за отглеждането на детето, а 20 процента се страхуват да станат приемни родители. Българите биха станали такива, ако имат достатъчно време да опознаят детето, преди да го вземат у дома, според 40 процента от хората. Ако детето няма заболяване или увреждане - така мислят една трета от българите, както и ако е без трудности в поведението. Този отговор са посочили 20 на сто.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Осигуряват още пари за проект за приемна грижа за деца

Социалното министерство осигури още 3 и половина милиона лева за проекта "И аз имам семейство". До този момент проектът, финансиран по Оперативна програма "Човешки ресурси", е позволил на над хиляда и седемстотин деца да бъдат изведени от институции и..

публикувано на 30.12.14 в 11:16

Кампания по приемна грижа ще бъде организирана в първата седмица на януари в Разлог

Кампания по приемна грижа ще бъде организирана в първата седмица на януари в Разлог. Идеята е да се организират информационни срещи за хората от региона, които се интересуват как могат да станат приемни родители. Не е тайна, че заради непознаване в..

публикувано на 28.12.14 в 08:00

В Търговище започва първата среща по проблемите на осиновяването от приемна грижа

В Търговище започва първата среща по проблемите на осиновяването от приемна грижа. В нейната работа ще вземат участие приемни родители, представители на неправителствени организации, експерти от Агенцията за социално подпомагане и Министерството на..

публикувано на 19.09.14 в 10:19