Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на парното и топлата вода намаляват за всички топлофикации от утре

| обновено на 30.06.15 в 18:23


От утре цените на парното и топлата вода намаляват за всички топлофикации в страната. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В София намалението ще бъде около 6%, в Бургас – 13,5%, Велико Търново – 12%. За всички останали топлофикации намалението ще бъде от 7 до 9%.

Ситуацията на световните бори най-вероятно ще позволи да посрещнем новия отоплителен сезон без увеличение на цените на парното и топлата вода. Не е изключено и ново намаление от 1 октомври стана ясно от думите на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че тези цени вероятно ще се запазят и в началото на отоплителния сезон:

Не считайте, че ще има такъв скок, какъвто някой иска. Няма да има. Ако има намаление, още по-добре ще бъде.

Иван Иванов посочи още:

Често пъти се правят язвителни забележки, че цената, определена в летните месеци, се вдига в зимните месеци, т.е. че тя ще бъде коригирана от 1 октомври. Аз следя ежедневно цената на суровия петрол на световните борси, защото алтернативните горива – мазут и газьол – участват пряко в определяне цената на природния газ, който пък е основа за определяне на цената на топлинната енергия, и мога да ви уверя, че няма никаква тенденция за повишаване на тази цена на суровия петрол. Нещо повече, тя допълнително намаля, свързано с гръцката криза. Така или иначе, с много голяма степен на сигурност ви уверявам, че тези промени в цените ще бъдат най-вероятно от 1 октомври, или с други думи, в новия отоплителен сезон.

Според Иванов, новините са добри не само за потребителите, но и за топлофикациите и Националната електрическа компания (НЕК). Той посочи, че нормата на възвращаемост на капитала за отоплителните дружества е увеличена от 4 на 5%, а разходите на НЕК за закупуване на електроенергия от топлофикационните и заводски централи намаляват със 130 млн. лева спрямо година по-рано.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!