Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново административно деление на община Кърджали искат от БСП

Снимка: Община Кърджали

Искане за ново административно деление на община Кърджали ще внесе БСП в местния Общински съвет. Идеята е градът да бъде отделен в самостоятелна община подобно на Добрич и Ямбол. Ако общинските съветници отхвърлят предложението, левицата ще инициира подписка за провеждане на референдум.

Идеята на левицата е от сегашната община Кърджали да се сформират две нови - градска и на околните села. Това би означавало връщане на старото административно деление, при което освен Кърджали съществуваше и община Перперек. Ако това се случи, ДПС ще загуби единствения областен град, защото без гласовете от селата Движението не може да спечели изборите, смятат в БСП. Още за мотивите от областния лидер Георги Кючуков.

Това би гарантирало по-справедливо разпределение на влиянието на политическите сили, тъй като влиянието на ДПС е предимно в селата около Кърджали, по-интересно ще бъде политическото състезание. Няма да бъде така предрешаван вотът, както се случва, и то благодарение на селата около Кърджали.

Очаквате ли някаква подкрепа в Общинския съвет, имайки предвид, че той е доминиран от ДПС?

Очаквам подкрепата на останалите политически сили, която, разбира се, няма да бъде достатъчна.

Ако идеята не срещне подкрепа, след юлската сесия левицата ще започне подписка за отделяне на Кърджали от околните села.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!