Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се САЩ и Куба да обявят официалното възстановяване на дипломатическите връзки

Раул Кастро и Барак Обама
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се днес Съединените щати и Куба да обявят, че са постигнали споразумение за официално възстановяване на дипломатическите връзки помежду си. Стъпката се предприема след десетилетия на влошени отношения между двете страни.

Високопоставен представител на администрацията на Белия дом съобщи, че се очаква президентът Барак Обама и държавният секретар Джон Кери да потвърдят историческото постигане на съгласие за отваряне на американско посолство в Хавана.

Телевизия NBC допълва, че също днес на пресконференция кубинското външно министерство най-вероятно ще съобщи за откриване на свое посолство в Съединените щати.

Все още не е ясна датата на отриването на посолства, но анализатори посочват, че това може да стане в средата на месеца.

САЩ и Куба преминаха през процес на 18 месеца тайни преговори, като по-рано тази година островната държава беше премахната от американския списък на страните, подкрепящи тероризъм.

При последния кръг от разговорите една от спорните теми беше свързана с разрешаването от кубинските власти на свободно придвиждане за американски дипломати, но тогава преговарящите увериха, че са много близо до намиране на обща почва.

"Вашингтон пост" припомня, че прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест дори е намекнал за възможност Обама да посети Куба до края на мандата си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!