Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ограждението по границата не е насочено срещу Сърбия, готви се дори откриването на нови ГКПП

Белград и Будапеща се разбраха, че стената, която Унгария е решила да строи, не е насочена срещу Сърбия, а срещу нелегалните емигранти. Унгарското и сръбското правителства заседаваха днес съвместно. 

Орбан и Вучич започнаха с темата за газопровода, който ще преминава през Турция. Вучич изрази специални благодарности към унгарския премиер, че е съдействал тръбата да преминава през Сърбия. 

Най-важната тема бе оградата, която унгарското правителство се готви да издигне на границата между двете държави по протежение от 175 километра и темата за бежанците. Ограждението по границата не е насочено срещу Сърбия, готви се дори откриването на нови контролно-пропусквателни пунктове. 

Оградата трябва да спре нелегалното преминаване на границата и всяка страна е длъжна да пази държавните си граници, заяви унгарският премиер. Орбан изрази съмнение, че умиротворяването на застрашените региони ще намали притока на бежанци. Тонът на Вучич бе различен от изказването му преди няколко дни, когато за първи път реагира на строителството на оградната стена. Той изрази готовността на сръбското правителство да сътрудничи по въпроса за бежанците, но обясни трудното положение, в което се намира Сърбия между две държави от ЕС. 

С унгарска помощ е засилен контролът на македоно-сръбската граница, където вече са пристигнали унгарски топлочувствителни камери.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!