Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът не иска за управител на БНБ "прехвален специалист от чужбина"

Снимка: Българска народна банка


Бизнесът не иска Българската народна банка/БНБ/ да бъде оглавена от "прехвален специалист от чужбина". Това става ясно от социологическо проучване, проведено сред фирми и финансови експерти. 

Бизнесът се опасява, че изборът на нов управител на Централната банка е натоварен с "прекалено много политика", което в крайна сметка може да доведе до трайна нестабилност.

Социологът Йордан Дойков уточни, че легитимността на процедурата по избор на управител също притеснява експертите:

Бизнесът и финассовите експерти се притесняват, че управителят на БНБ може да бъде избран с противоконституционна процедура и това да вкара нестабилност в Централната банка, а при потвърждаване на противоконституционността всички решения на така избрания управител да се окажат нелегитимни.

Експертите настояват новият гуверньор да има висок морал, добри професионални качества и да няма обвързаности. Най-лошият вариант, според тях, е човек с профил, подобен на бившия финансов министър Симеон Дянков.
Икономическите среди са притеснени от варианта "Господин Дянков". Той е хвален външен специалист, който обаче  няма никакво познание или е достатъчно откъснат от българската бизнес среда и няма никаква лична перспектива за себе си у нас, коментира още Йордан Дойков.
Четиримата кандидати за управители на БНБ ще бъдат изслушани на 9 юли в бюджетната комисия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!