Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професия спортен журналист

Снимка: Жоро Александров Архив
В "Посоките на делника" разговаряме с едни истински професионалисти сред репортерите, които отговарят за спортния ресор, защото на 2 юли е Деня на спортния журналист.

Определението за спортна журналистика в енциклопедиите гласи следното: това е социално значима дейност по събирането, обработката и разпространението на спортна информация чрез каналите за масова комуникация - преса, радио, телевизия, интернет.

За никого не е тайна, че българинът обича спорта, а спортът от своя страна се отплаща с много радости и поводи за национално самочувствие.

Колегата Цветомир Цветанов се раздава за своята кауза, а тя е да отразява обективно, интересно новините от света на спорта. Четири години вече е водещ на предаването "Клуб спорт" по Радио ВИДИН.

"Най-важното в спортната журналистика е да си в час със спортните събития, които се случват, защото публиката, която се интересува от спорт, е доста специфична. И ако сбъркаш името на някой отбор или пък кажеш неточен резултат, веднага следва критика. В работата си се старая да не правя компромиси. Правя такива със себе си, защото спортните събития не винаги са в удобно за всеки човек време. Отделям и лично време, време в което трябва да си почивам или да съм със семейството си. Пожелавам си повече работа, което означава да има повече успехи на местни спортисти, които да отразяваме", каза Цветомир Цветанов.  

Сътрудникът ни в Монтана Любо Андреев е квалифициран спортен журналист. Сбъдната мечта ли е това да се занимава със спортна журналистика?

"Не ми е сбъдната мечта, но винаги съм казвал, че обичам да работя по хобито си, а именно спорта. Досега не ми се е случвало по време на директно включване да сгреша, но е имало случаи в които ми е изчезвала мисълта. Най-важното в професията е да познаваш материята. Когато отидеш на едно събитие, не трябва да се чудиш "този кой беше, онзи кой беше". Рутината позволява езикът и мисълта да вървят заедно, а за празника Любо Андреев си пожелава преди всичко здраве.

За много младежи, завършващи училище, професията спортен журналист е доста привлекателна. Такава е тя и за Божидар Живков от Видин, който е решил да се занимава именно със спортна журналистика.

"Ролята на спортния журналист върху самия спорт е да предава обективно нещата, така че хората да го разберат, дори и тези, които не са толкова запознати със спорта. Коментар на живо от стадиона, това ме запали за спортната журналистика. Преди години гледах един мач, слушах коментаторите и когато нашият отбор вкара гол, те просто избухнаха, започнаха да викат. Това ме накара и мен да се зарадвам страшно много и искам някой ден и аз така да радвам хората", е желанието на Божидар.

На всички спортни журналисти пожелаваме- да бъдете живи и здрави, много отговорни, защото професията е трудна!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40