Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 60 на сто от дейностите по проекта за изграждане на воден цикъл на Силистра вече са изпълнени

Снимка: Община Силистра

Около 60 на сто от дейностите по проекта за изграждане на воден цикъл на Силистра вече са изпълнени, заявиха от местната община. Проектът трябва да бъде приключен и отчетен в края на октомври и това налага да се ускорят строителните работи.

Проблеми по трасето са довели до изоставане от графика с около два месеца, но ситуацията е преодоляна, смята инженер Александър Ралев от фирмата-изпълнител "СП-холдинг": Лоши геоложки условия. Наличието на льосови почви, при които много трудно се строи. Вторият фактор, с който трябва да се съобразяваме ние като строители, това е колебанието на река Дунав.

Две трети от строителните работи са в границите на археологическия резерват "Доростолум Дръстър". По закон всяка находка в района трябва да се проучи и опише от археолозите и това бави строителството, обясни професор Георги Атанасов от Археологическия музей в Силистра: Археолозите не решават съдбата на разкрития археологически обект. Комисията от министерството определя съдбата на този обект.

В момента се работи на 16 подобекта. Мащабните строителни работи създават множество проблеми на гражданите, но това е неизбежно, твърди ръководителят на проекта инженер Петко Гурбанов и предупреждава: Ще има неприятни миризми, докато не бъде завършено изцяло реконструирането.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!