Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво ще се изхарчат парите по програма "Региони в растеж"

Снимка: Община Видин
Европейската комисия одобри Oперативната програма "Региони в растеж", средствата за която са на стойност 1.3 милиарда евро и са финансирани от Европейския съюз по линия на Европейския фонд за регионално развитие. Заедно с националното съфинансиране, общият им размер надхвърля 1.5 милиарда евро. Програмата ще действа в подкрепа на регионалните и градските политики за справяне с териториалните различия в страната. Пряка роля в управлението на средствата от ЕС ще имат 39 градски центъра в България. Над 19 милиона лева са определени за община Монтана по приоритетна ос 1 на Оперативната програма.

"По проект по "Техническа помощ" Община Монтана изготви паспорти на 17 проекта на сгради с енергийно обследване. Включени са детски градини, училища, Младежкият дом, Драматичният театър, Библиотеката, Обединеният детски комплекс, читалище "Разум", Историческият и Етнографският музей, къщата на Христо Михайлов. Сключени са договори за изготвянето на 17 проекта, включително парк "Калето" и парк "Огоста"-
коментира кметът на Монтана Златко Живков.

Община Враца получи право да разпредели малко над 23 000 000 лева в рамките на следващия програмен период на ОП "Региони в растеж" до 2020 г. Добър ли е този нов подход при определяне на проектите за финансиране от местните управи, разясни кметът Николай Иванов.

"Този нов механизъм ще ни облекчи и ще даде възможност за по-добро приоритизиране на проблемите, които ще бъдат решавани с финанси по оперативната програма. Около 40% от сумата от 23 млн. лева ще бъде насочен за енергийна ефективност в административни, жилищни сгради, детски и средношколски общежития, отделени са около 9,3 млн. лева. За градска среда за реконструкция на централната пешеходна зона ресурсът е около 7 млн. лв. Около 2 мнл. лева са за образователна и социална инфраструктура"- поясни кметът на Враца Николай Иванов пред Жоро Александров.

За какво ще употребят европейските пари в крайдунавските градове проверихме в Лом. Там ще получат над 17 млн. лева.

"Те ще бъдат насочени в три направления- за подобряване облика на градската среда чрез подобряване на зелените площи, изграждане на нови велоалеи, както и рехабилитация на улиците в града. Пари ще бъдат отделени за ремонт на две детски градини и две училища"
- коментира кметът на община Лом Иво Иванов.

СнимкаЦелта на парите по програма "Региони в растеж" е българските градове да станат по-красиви, по-облагородени и по-добро място за живеене. В това се включват не само улици, тротоари, градска среда, паркове, училища и детски градини, но и културна, социална и здравна инфраструктура.

Видин е общината, която получава най-много средства от Северозапада- 38 139 508 лв. Това е десетият по ред град по обем на средства от програмата. По проект на Община Видин, финансиран от оперативна програма "Регионално развитие" бяха подготвени проекти за седем обекта: Младежки дом, СОУ "Цар Симеон Велики", ПМГ "Екзарх Антим I", музей "Конака", Общински драматичен театър "Вида", Художествена галерия "Никола Петров", пешеходна зона с фонтани и площад "Бдинци". Преди дни кметът на Видин Герго Гергов и румънският му колега Мирча Гуца, кмет на Калафат, подписаха споразумение по трансграничната програма "ИНТЕРРЕГ".

"Донесохме 38 млн. лева по "Региони в растеж". По нея ще бъде финансиран ремонт на музей "Конака" и така ще бъде освободен финансов ресурс, който ще бъде насочен в други приоритетни зони. Така ще допълним нашата програма, тъй като това, което сме разработили, е за над 70 млн. лева"- посочи Герго Гергов.

 За какво още ще бъдат употребени средствата по "Региони в растеж" може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00