Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите министри от еврозоната отвърнаха с "Не!" на Гърция

| обновено на 07.07.15 в 18:20
Евклидис Цакалотос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Без спасителна сделка за Гърция завърши днешното кризисно заседание на финансовите министри от еврозоната. Новият гръцки финансов министър Евклидис Цакалотос не е предложил никакво конкретно предложение за обсъждане по същество. Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че очаква такова формално предложение да бъде представено по-късно тази вечер. 

Испанският финансов министър Луис де Гиндос обаче изрази разочарование след срещата, че отново Еврогрупата е загубила ценно време и разговорът е бил по общи теми, без подробен план за одобрение, който се очакваше от Атина.

Финландският му колега Александър Стуб също обясни, че е нужно официално писмо от гръцките власти, което да формализира исканията на страната.

По първоначална информация, исканията на Гърция са за анулиране на близо 30 на сто от дълга й към европейските данъкоплатци и 20-годишен гратисен период за изплащането на остатъка от общо над 320 милиарда евро. Разговорите очевидно ще се пренесат в Европейския съвет тази вечер.

Предстои тристранна среща между гръцкия премиер Алексис Ципрас, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд пред общото заседание на 19-те лидери от еврозоната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!