Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките управляващи имат два дни, за да представят убедителен план за оставане в еврозоната

Снимка: БГНЕС

Гръцките управляващи имат два дни, за да представят убедителен писмен план за оставане в еврозоната. Ултиматумът към премиера Алексис Ципрас изтича в неделя, когато вместо 19 лидери, в Брюксел отново ще заседават всички 28 държавни ръководители от Европейския съюз (ЕС).

Вместо с обещание за отписване на дълга, министър-председателят на Гърция беше отпратен в Брюксел със задача да напише черно на бяло какви мерки е готов да предприеме, за да реформира икономиката си в замяна на свежи пари от Фонда за спасяване на нестабилни еврочленки.

Ципрас е обещал да изпрати предложението до часове: 

Видях, че всички мои колеги ясно разбират, че това не е гръцки, а европейски проблем. 

Условията за нов спасителен заем ще са по-тежки от досегашните и от тях зависят всякакви бъдещи разговори за намаляване на гръцкия дълг, стана ясно от канцлера на Германия Ангела Меркел:

Тази вечер много от присъстващите на масата, включително и аз, казахме, че орязване на дълга няма да има – фактически това би било спасителна финансова помощ против правилата на еврозоната.

Това е най-критичният момент в историята на ЕС, каза Доналд Туск, който вече не изключва банкрут на Гърция, фалит на банките и страдания за народа:

Крайният срок изтича тази седмица. Нямам съмнение, че ако не постигнем консенсус, това ще се отрази на цяла Европа и в геополитически аспект. Ако някой има илюзии, че това не е така, той е наивен.

Европейската комисия е подготвена за всички сценарии – със сделка или без, каза председателят Жан Клод Юнкер:

Имаме сценарий за гръцки изход от еврозоната, подготвен в детайли.

В петък искането на Гърция ще се разгледа от еврогрупата, а в неделя отговорът ще бъде даден от всички 27 държавни ръководители в ЕС, включително от българския премиер Бойко Борисов

Сегашната ситуация засяга България, Румъния и другите. Би било нечестно спрямо онези, които не са членове на еврозоната, да ги изключваме от дискусиите, каза Юнкер.

От началото на гръцката криза преди 5 години досега всички решения за еврозоната бяха обсъждани единствено от нейните 19 страни - членки, без участието на другите девет държави в евросъюза, които не ползват общата валута.

Жан-Клод Юнкер обяви, че въпросът за преструктурирането на гръцкия дълг може да бъде разгледан през октомври, ако преди това бъде изработена нова програма за подпомагане на Гърция.

Проблемът с преструктурирането на дълга може да бъде разгледан, ако към онзи момент страната изпълнява всичките си основни задължения към кредиторите, подчерта Юнкер.

Гърция иска да бъде опростен сериозен процент от задълженията ѝ и да се удължат сроковете за изплащане на останалата част от тях.

Дълговете на Атина са 315 милиарда евро над 175 процента от брутния вътрешен продукт на страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!