Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ноайе: Европейската централна банка трябва да спре да поддържа Гърция, ако до неделя не бъде постигнато политическо решение

Европейската централна банка трябва да спре да поддържа Гърция, ако до неделя не бъде постигнато политическо решение - заяви директорът на Банк дьо Франс Кристиан Ноайе, който предупреди за срив на гръцката икономика и опасност от хаос в страната.
 "Намираме се в ненормална ситуация, която не може да продължава повече" - заяви пред радио +Юроп 1" директорът на Банк дьо Франс Кристиан Ноайе, който е и член на Управителния съвет на Европейската централна банка. Според него тя не може да продължава да безкрай да поема рискове, за да поддържа гръцките банки, в които по думите му вече е инжектирала близо 130 млрд евро.
 Ако Гърция не изплати дълга си, "това ще засегне данъкоплатците от другите страни", подчертава Ноайе. Той подкрепя оказването на нова помощ за Гърция, но само при обещаваща икономическа програма, каквато Гърция не представя.

"Гръцката икономика е на ръба на катастрофа, абсолютно е необходимо да се постигне споразумение до неделя, това е крайният срок, след който вече ще бъде късно и последиците ще бъдат тежки" - казва Ноайе, който не изключва да с стигне до бунтове и безредици в страната. Той се съмнява, че гръцките банки ще могат да отворят в четвъртък, както е обявено.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!