Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На протест! Социалните работници отказват вече да са социално слаби

| обновено на 09.07.15 в 17:53
Снимка: Радио Пловдив, Елена Крушкова

Сирена оповести началото на едночасовата предупредителна стачка на социалните работници в Пловдив. Точно в 10.00 часа вратата на изнесената приемна на ул. "Ландос" в район "Източен" се затвори, компютрите бяха изключени и работа спря. В продължение на един час и останалите социални служби по райони в Пловдив, община Родопи и Стамболийски спряха да обслужват клиенти. 

Основното искане на социалните работници е увеличение на заплатите с 200 лева, по-добри условия на труд, нова офис техника и консумативи, обясни регионалният лидер на КТ ”Подкрепа” Наско Кръстев. По думите му предстоят преговори с ресорното министерство и ако не бъдат изпълнени исканията на работещите в системата, ще се премине към ефективни протести и приемните ще затворят изцяло. 

Повече от две години социалните работници настояваме за актуализиране на заплащането си, но това не се случва. Работим при тежки условия и с труден контингент, коментира Мария Молова от Бюрото в Столипиново. Тя е в системата от 14 години, а получава на месец чисто 460 лева.

От държавната администрация социалните работници са най-ниско платените. На фона на повишената минимална работна заплата от 1-ви юли 380 лева, това е демотивиращо, коментира социалният работник София Божанава. По думите й в някои от отделите в града има нейни колеги, които са с 380-390 лева заплати.

Тя е категорична, че хората са готови дори и на по-радикални действия като колективни и масови оставки.

Сега е кампания за прием на документи за помощите за отопление, нека Агенцията да остане без служители и да обясни на гражданите Снимкапричините, заяви Божанова.

Протестиращите настояват и за подобряване на условията, при които работят: 

Наистина условията на труд в повечето дирекции са много мизерни. В малки стаи сме по няколко души, липсват климатици, много често сами купуваме консумативи и не може да си изпълняваме спокойно служебните задължения, обясниха социалните работници от бюрото в район "Източен".

По време на протеста пред затворената врата на Бюрото се събраха около 50 души, предимно роми. Някои от тях недоволстваха, че се редят на опашка, други се съгласиха, че социалните работници трябва да получават повече пари, а трети поискаха увеличение и на социалните помощи и детските добавки. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!