Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият управител на БНБ трябва да стане известен на 14 юли

Снимка: Българска народна банка

Депутатите ще изслушат кандидатите на управител на БНБ на извънредно заседание във вторник. Ако депутатите изберат един от тях, веднага след това ще бъде гласувана оставката на настоящия гуверньор Иван Искров. На практика тя е подадена от днес, тъй като в писмо от края на миналия месец самият Искров посочи датата 10 юли. След началото на кризата в Корпоративна търговска банка и настояването на управляващите от ГЕРБ, Искров заяви, че иска да напусне поста си, но не би допуснал вакуум в управлението на Централната банка. Затова той обеща да си подаде оставката, когато има яснота кой ще го наследи. 

Вчера парламентарната комисия по бюджет и финанси изслуша четиримата кандидати – Димитър Радев, Бисер Манолов, доц. Виктор Йоцов и проф. Григорий Вазов. И четиримата отделиха основно внимание на нужните реформи в банковия надзор, връщането на доверието в банковата ни система и влизането на страната ни в еврозоната.

Представители на Реформаторския блок могат да подкрепят номинирания от ГЕРБ за управител на БНБ Димитър Радев, при условие че ще смени подуправителите на Централната банка, каза депутатът Димитър Танев. По думите му, те носят отговорност за фалита на КТБ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!