Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заработи пречиствателната станция в Момчилград

Момчилград-пречиствателна станция
Снимка: БГНЕС

Жителите на община Момчилград вече имат нова пречиствателна станция за отпадни води. Тя е част от проект на стойност 25 и половина милиона лева, финансиран по оперативната програма "Околна среда". По него са реконструирани общо 25 километра водопроводна мрежа и канализация. Пречиствателната станция е построена на около три километра от Момчилград, в землището на село Сушево. До нея е изграден нов път. Станцията е най-мащабната инвестиция в общината, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Всичко е съобразено с екологичните стандарти.

С това опазваме водите на река Върбица, съответно на река Арда и по този начин избягваме трансграничното замърсяване. По този начин изпълняваме много наши ангажименти по смисъла на екологичното законодателство. Най-важното е, че осигуряваме възможност на хората, да се ползват от качествени услуги. Осигуряваме възможност на града, на общината да се развива. Даваме възможност на хората, да живеят по-удобно.

С пари по програмата Околна среда, в момента се изграждат 58 пречиствателни съоръжения. А след завършване на водния цикъл на Момчилград, се очаква загубите на вода по мрежата, да намалеят с над 60 процента. Според местната управа, с този проект ще бъдат решени проблемите на хората за половин век напред.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!