Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Пагубно е да работим в неделя", се казва в обръщение на Светия синод, цитирано на първа страница на вестник "Труд". Владиците пишат, че трудът в почивните дни и на празниците лишава хората от личен живот и се отразява пагубно на обществото като цяло. Патриарх Неофит призовава държавата и работодателите да ограничат в такива случаи ходенето на работа, само до сфери и отрасли, които не позволяват прекъсване на трудовия процес.
"Болниците затъват в дългове за лекарства", алармира "Преса" на първа страница. 30 лечебни заведения са на загуба, сред тах са "Пирогов" и "Света Марина" във Варна.
Водещото заглавие на "Сега" също е на здравна тема - "Болниците приемат повече пациенти, но за по-кратко". Средният разход за пациент в държавните клиники е по-висок отколкото в частните, допълва вестникът.
"Брюксел търси нови пазари за българското мляко", това е заглавието на първа страница на "Новинар". Европа ще спасява родните фермери, очакваме 1 милиард евро по програмата за селските райони, пише още изданието.
Министерството на образованието се отказа от собствения си одит, пише "Дума" по повод публикации за злоупотреби във фонд "Научни изследвания" и последвали обяснения от просветното министерство, че медиите са виновни заради това, че преразказали доклада за проверката.
След диригентката, баронеса Любка Биаджони, и цигуларят Васко Ешкенази отказал да свири заедно с оркестъра на Софийската филхармония през следващия музикален сезон, съобщава "Телеграф". Като мотив за отказа е посочил мениджъра, Светлина Терзиева, обвинявана преди това и от баронесата.
"Броят по 50 лева за протест срещу Цацаров в подкрепа на министър Иванов за следващи вторник", съобщава "Телеграф". "Протестна мрежа" свикала на спешна спявка марионетките на Костов Радан Кънев и Атанас Атанасов, съобщава вестникът.
"Монитор" излиза с подобно заглавие - "50 лева на калпак за протест срещу Цацаров".
"Тъжният край на Радан Кънев и Христо Иванов", така е озаглавен коментарът на "Труд" по повод конфликтите, породени от различните идеи за съдебна реформа. "Политически контрол на съд и прокуратура бе същинската цел на пропадналата съдебна реформа. Провалът на съдебната реформа ще покаже, че Радан Кънев е във властта не заради нея, а заради самата власт", пише още в коментара.
В друг коментар за съдебната ни система, поместен във вестник "Сега", Министерството на правосъдието е окачествено като министерство на корупцията. Коментарът е обаче в защита на министър Христо Иванов с предупреждението: "Нека да е ясно, че който в пленарната зала се обяви против провеждането на реформата, значи се обявява "ЗА" сенчестата действителност, която се крие зад гърба на демагогията и популизма".
"Преса" съобщава, че съдът е обявил фалита на фирма "Ремотекс", но едва ли работниците в бившето държавно предприятие ще получат някога неизплатените заплати.
Водеща тема за "24 часа" е самоубийството на 51-годишния Лъчезар Иванов, намерен вчера в джипа си в квартал Бояна в столицата. "Мъж, отвлякъл самолет, самоубит в Бояна", гласи заглавието на първа страница. Лъчо-терориста е третият, който умира от куршум, от групата на четирима младежи, които през 1983 година отвличат самолета по линията Варна-София, за да избягат във Виена.
"Стандарт" пише за политическата интрига в Пловдив - срещу сегашния кмет Иван Тотев, издигнат от ГЕРБ, ще се състезава доскорошният лидер на ГЕРБ в област Пловдив Здравко Димитров с прякор Зако. Това е станало ясно по време на посещението на Цветан Цветанов в града, днес той ще е в Благоевград отново за номинациите на партията за местните избори.
В пространно интервю за "Стандарт", футболният треньор Димитър Пенев изповядва: "Добър човек съм и имам хиляди приятели." Той навършва утре 70 години.
"Монитор" също отделя място за именития юбиляр. Става ясно, че стратегът захвърлил акордеона заради футбола. Пенев е сред малкото в света успешни и футболисти, и треньори.
И "24часа" отбелязва утрешния 70-ти рожден ден на Димитър Пенев с интервю с него, в което той изказва съжаление, че ЦСКА не е станал европейски шампион и че футболен съдия е спрял възхода на националния ни отбора  в САЩ през 1994 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!