Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Василев: Под 5% бяха държавните пари в КТБ

Цветан Василев
Снимка: www.vassilev.bg

Държавните пари в Корпоративна търговска банка са били под 5% от активите ѝ. Това се казва в позиция на мажоритарния собственик Цветан Василев, който реагира срещу изводите от доклада на временната комисия, проучвала казуса с фалита на банката. Той определя като "елементарната манипулация", че КТБ е работила основно с държавни пари.


В позицията си Цветан Василев обвинява редица политици и бизнесмени, както и прокуратурата, които са участвали в сценария за срива на банката. Освен това банкерът категорично отрича КТБ да е пирамида, като подчертава, че лихвената политика с преференциалните депозити в банката е работила перфектно цели десет години:
Преференциалният депозит не е персонифициран депозит и затова опитите да бъдат търсени корупционни практики при определянето на лихвите на депозитите е само хвърляне на прах в очите на обществото.

Според Василев всяка голяма банка по света предлага персонален подход към клиентите си, като им предлага "комплекс от преференциални условия". 
В крайна сметка обаче за управлението на една банка не е важен лихвеният процент по депозита на "Х" или "У", а "средната цена на олихвяващите се пасиви" и в крайна сметка "нетният лихвен марж". По тези показатели "пирамидата КТБ" почти не се различава от останалите на пазара.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!