Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от еврозоната ще търсят златния ключ за решаване на проблемите на Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните от еврозоната ще търсят начин да дадат спешно пари на Гърция още преди формалното сключване на дългосрочния заем, обявен на срещата на върха вчера. Фалитът на Атина все още е реален, ако тя не върне до понеделник 3,5 милиарда евро на ЕЦБ.
Днес заместник-министрите на финансите от еврозоната ще преговарят за спешно отпускане 10 милиарда евро на Гърция, за да посрещне плащанията си. Спасителната помощ, договорена от лидерите вчера, от близо 86 милиарда, зависи от много юридически стъпки и парламентарни вотове, които ще отнемат седмици. По изчисления на кредиторите Атина има 7 милиарда евро плащания по дълга си през юли и още 5 милиарда през август, като най-спешни са 3,5 милиарда на 20 юли към ЕЦБ. Затова министрите от еврозоната създадоха спешна работна група, която да измисли, как Гърция да получи спасителните пари, каза веднага след преизбирането си снощи шефът на еврогрупата – Йерун Дейселбулм:
Има технически, юридически, финансови и политически проблеми. Въпросът е много сложен и не сме открили още златния ключ към решаването му.
Един от обсъжданите варианти е т.нар. "мостов заем" от специалния Европейски фонд за финансова стабилност (EFSM), създаден за първия фалит на Гърция през 2010 година, в който има още около 17 милиарда евро. За това обаче е нужно съгласието на всички страни-членки на ЕС, включително тези, извън еврозоната, като България.
Според източници в Брюксел вариантът е малко вероятен, защото тези държави, особено Великобритания, досега са изразявали несъгласие да се подпишат под такъв нов кредит за Атина.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!