Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската полиция продължи ареста на трима от задържаните предполагаеми джихадисти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската полиция продължи ареста на трима от задържаните в понеделник предполагаеми джихадисти, заподозрени за подготвяни атентати срещи френски военни обекти. Арестуваните лица са на възраст от 17 до 23 г.

Тримата заподозрени за подготовката на терористични атентати в Южна Франция може да бъдат изправени пред съда още утре. Четвъртият задържан, 16-годишен младеж, беше освободен.

Според цитираните досега данни от разследването те са планирали да обезглавят висш френски военен и да покажат заснетата сцена в интернет. Атентатът е бил подготвян да бъде извършен за предстоящата годишнина от терористичните атаки срещу в. "Шарли ебдо" и кашерния магазин в Париж.

Предполагаемият лидер на групата е служил във френските военноморски сили, но наскоро е бил преместен. Той е бил под наблюдение заради дейността си в социалните мрежи и връзки с вече осъдени джихадисти. Според в. "Монд" чуждо разузнаване е дало сигнал за предстоящото му заминаване за Сирия.

Няма данни за намеса на арестуваната група в двойния взрив в нефтохимическия завод край Марсилия, умишлено предизвикан на националния празник на Франция 14 юли. Терористичната версия засега не е най-поддържаната за този акт, заяви пред РТЛ министърът на енергетиката Сеголен Роаял.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!