Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Хуан Игнасио Санз: Третият спасителен план за Гърция няма да проработи

Реформите в Гърция ще се провалят, заяви бившият финансов министър Янис Варуфакис. В интервю за Би Би Си Варуфакис казва, че страната е обект на спасителна програма, която ще влезе в историята като най-голямото бедствие за макроикономиката на Гърция.

Третият спасителен план за Атина няма да проработи, прогнозира пред "Хоризонт" и испанският икономист проф. Хуан Игнасио Санз. Според него неравно се третират страните, които са имали финансови затруднения през годините. Докато държави като Испания са провели реформи и са стабилизирали икономиките си, Гърция не го е направила и затова постоянно има нужда от помощ, макар и вече кредиторите да не й вярват: 

Не мисля, че това е най-добрият начин да се помогне на страната. Всъщност, мисля, че този трети спасителен пакет за Гърция е началото на процеса, който ще завърши с четвърти спасителен пакет. Това е твърде вероятно да се случи, особено ако Гърция не направи нищо да върне икономиката си към растеж. Това ще се случи най-късно до три години и ще има много висока цена. Това, което в момента Гърция прави, е да рефинансира заема от втората спасителна програма. Ако не се променят нещата, пак ще се стигне до банкрут, а за да се променят, Гърция трябва да направи реформи и то реформите, препоръчвани от кредиторите.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!