Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ПСС предупреждават хората да не се изкушават да плуват в планинските езера, защото водата е ледена

Рилски езера
Снимка: www.bulgariainside.com

Хората от област Благоевград разчитат на климатиците вкъщи срещу очакваните високи температури през горещите месеци. Много от тях избраха прохладата на планината, най-вече около реките. От Планинската спасителна служба предупреждават хората да не се изкушават да плуват в планинските езера, защото водата е ледена

По традиция  най-високи температури се очакват  в Петрич и Сандански. От станцията към НИМХ припомнят, че  рекордите , които са отчели термометрите в  тези дни на юли, са през 1985 година - 44 градуса. Жителите на Сандански  избират през почивните дни курортната местност "Попина лъка“,  където  вече се е оформило вилно селище. 

До момента в спешните центрове в областта  не са регистрирани  случаи на  топлинни удари. Хиляди туристи са поели към хижите в Пирин и Рила.  От Планинската спасителна служба предупреждават хората да не пренебрегват опасностите от силното слънце и да не се изкушават да плуват в планинските езера, защото водата е ледена. 

Спасителите от Банско  са били на седемчасова спасителна акция, приключила тази сутрин. 27-годишен мъж е  пострадал в района на Папазгьол над Добринище. Момчето е със счупен крак, транспортиран е в болницата в Разлог.  Най-големите опасности в Пирин в момента  са  снежните полета, прекосяването на които е изключително опасно, предупреждават  планинските спасители и припомнят на туристите за необходимата планинска застраховка, както и наемането на планински водач при  предприемането на преходи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!