Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат кули за видеонаблюдение и ранно известяване на пожари в горите край Благоевград

Снимка: Пьотр Жежиха

Девет кули за видеонаблюдение и ранно известяване на пожари се изграждат в горите на територията на Благоевградска област.

Проектите на държавните горски стопанства в региона за  изграждане на модерна система за наблюдение и ранно предупреждение за пожари няколко години отлежаваха  в разплащателната агенция на Фонд „Земеделие“ заради недобре прецизирани изисквания, според които предимство имаха райони с по-голям брой пожари, макар и непланински, каза Дамян Дамянов, изпълнителен директор на "Югозападното държавно предприятие": 

 
В момента върви проект за изграждане на девет кули за превантивно откриване на горски пожари, като съгласно сроковете на разплащателната агенция до 15 септември трябва да приключи проектът.

Очакванията са в новия програмен период Програмата за развитие на селските райони да даде по-големи възможности на държавните горски стопанства  за реализация на проекти, свързани с опазването на горите, допълни Дамянов:

Като се надяваме в новия програмен период вече във връзка с промените, а те са, че ще бъде изготвена една национална стратегия . В смисъл да се изграждат така кулите, че да се покрие цялата територия на страната.

Наличието на надеждна и ефективна система за ранно предупреждение при горски пожари е изключително важна и заради факта, че границата ни с Гърция и Македония  е планинска. Затова остава и актуална и темата за създаване на Балкански център за наблюдение и временно известяване за пожари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!